Ingredience: | |||||
čerstvá ricotta | 350 g | černé olivy, nakrájené na kolečka | 1 - 2 hrsti | strouhanka + hrst nechte stranou | 1/2 hrsti |
nastrouhaný tvrdý sýr (Gran Moravia) | 1/2 hrsti | hladkolistá petržel, nakrájená nadrobno | 1/2 hrsti | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti | olej | na smažení |
Vynikajícím předkrmem na každou příležitost mohou být i jednoduché kuličky z ricotty. Pokud chcete svůj recept ozvláštnit, můžete kromě klasické ricotty použít variantu z ovčího mléka.
S termínem polpette, jsme se již setkali v receptu Polpette casalinghe. Úplný český překlad mě nenapadá, ale kuličky nebo karbanátky jsou více jak výstižné, protože jde právě o jejich tvar.
Variant je spousta, můžete je připravit například v rajčatové omáčce jako ty již zmiňované masové. Nebo je připravit z tuňáka, přidat cizrnu, brambory nebo jiné ingredience.
V míse pořádně smíchejte ricottu, olivy, strouhanku, petržel, sýr, sůl a pepř. Vytvarujte malé kuličky (já měla průměr asi 4 cm). Vyválejte je ve strouhance, kterou jste si nechali bokem. Dejte smažit do rozpáleného oleje.
Hotové kuličky poznáte tak, že jsou na povrchu zezlátlé a nerozpadají se. Dejte je okapat do mísy, ve které máte kuchyňský papír. Ten krásně absorbuje přebytečný olej.
TIP: Kuličky není potřeba házet do friťáku, já je zkoušela osmažit na pár lžících olivového oleje a povedly se taky. Jen si vždy hlídejte, aby vám nejdříve na první straně pořádně zezlátly, pak je až otočte. Jinak se vám budou rozpadat.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI