Ingredience: | |||||
česnek | 3 stroužky | olivový olej | dle potřeby | lilek | 3 ks |
mletý koriandr | 2 lžičky | uvařené červené fazole (nebo kvalitní v plechovce) | 250 g | limetka - šťáva | 1/2 ks |
mořská sůl | dle chuti | čerstvě namletý pepř | dle chuti |
Lilky moc v kuchyni nepoužívám. Jen občas na takové pomazánky, typu Baba Ghanoush, a v létě občas na gril.
Lilek je velmi bohatý na minerální látky a konzumuje se zásadně tepelně zpracovaný, za syrova totiž není dobrý. Dá se ale na 24 hodin marinovat syrový (s octem, solí, pepřem a česnekem) a pak má prý i antibiotické účinky, podporuje činnost jater a snižuje cholesterol.
Lilky podélně rozkrojíme, dáme na plech a postříkáme olejem. Kdo nesnese pálivost čerstvého česneku, nasypte plátky česneku na lilky a upečte společně doměkka. Asi 45 minut při 200°C. Necháme vychladnout a potom dužinu lilků vyškrábneme lžící ze slupky. Společně s ostatními surovinami rozmixujeme dohladka. Podle své chuti osolíme a opepříme.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI