Ingredience: | |||||
pečená červená řepa | 1 ks | lučina | 150 g | šťáva z citronu | dle chuti |
řeřicha | 2 lžíce | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
Kdo by neznal vajíčkovou, česnekovou nebo budapešťskou pomazánku! To jsou samozřejmě klasiky, které velice oblíbené a připravují si je s oblibou den co den. Většina těchto pomazánek ale obsahuje velké množství majonézy (často nekvalitní) a soli. Kupované pomazánky z obchodu v sobě ukrývají navíc ještě mnoho zvýrazňovačů chutí, konzervantů a barviv. Proto si nejraději připravuju různé pomazánky doma…jsou rychlé, výborné a hlavně přesně vím, co do nich dávám!
Není nic jednoduššího, než si připravit doma skvělou pomazánku z kvalitních, čerstvých a především zdraví prospěšných surovin! Miluju červenou řepu, mohla bych jí jíst každý den na milion různých způsobů. Mezi moje nejoblíbenější patří řepa pečená v alobalu, kterých mám vždy dost do zásoby. Když mi zbude nějaká zapomenutá v lednici, je tahle tvarohová pomazánka jasná volba…je totiž naprosto skvělá!
A když si jí namažete na čerstvě upečený kváskový chléb, budete v sedmém nebi.
Základem pomazánky je pečená červená řepa, která má výraznější chuť než například řepa pečená. Řepu důkladně omyjeme, položíme na čtverec alobalu, lehce zakápneme olivovým olejem a poklademe snítkou čerstvých bylinek. Takto ochucenou jí zabalíme jako bonbon a vložíme péct do trouby na 200 stupňů na cca 40 minut. Můžete použít také řepu vařenou, jen chuť nebude tolik intenzivní.
Upečenou řepu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vmícháme jí společně s čerstvou řeřichou do lučiny a dochutíme citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem.
TIP: Skvělou lučinu si můžete lehce udělat za pár korun doma. Recept už na blogu je, připomenout si ho můžete TADY.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI