Ingredience: | |||||
česnek | 2 palice | žervé (lučina nebo domácí jogurtová pomazánka) | 120 - 150 g | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti | olivový olej | dle potřeby | sušený tymián | dle chuti |
Klasickou česnekovou pomazánku, do které se dává čerstvě prolisovaný česnek, miluju. Když jsem viděla v časopise Fresh variantu z pečeného česneku, musela jsem ji zkusit. A je úplně jiná, než ta z čerstvého. Pečením se vytratí síla a štiplavost a česnek dostane nový rozměr. Já jsem oproti původnímu receptu použila žervé a ne kozí sýr a trochu smetany.
Jelikož je česnek před přípravou pomazánky potřeba upéct, je dobré h dávat do trouby, když pečeme něco slaného - maso, těstoviny, brambory, prostě cokoliv, čemu nebude vadit česnekové aroma. Česnek se peče hodinu, tak ať není trouba málo vytížená.
Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzduch na 180°C).
Česnek horizontálně přepůlíme a každou půlku položíme na alobal řezem nahoru. Osolíme, opepříme, zakápneme asi půl lžící oleje, zabalíme do balíčku (každou půlku česneku zvlášť) a vložíme do trouby na cca 60 minut.
Česnek necháme vychladnout, vybalíme z alobalu a jednotlivé stroužky vydloubneme ven a rozetřeme na prkýnku nožem na kašičku - případné tuhé části odstraníme.
Rozetřený česnek smícháme s žervé a lžičkou tymiánu a podáváme s opečenou bagetkou, toastem nebo vekou.
Zdroj: Fresh! podzim 2015 s malou obměnou.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI