Quiche zpět

Ingredience:
těsto na quiche (křehké těsto)1 balenívětší cibule1 ksdobrá pikantní klobása (např. chorizo)1 nožička
čerstvý špenát200 gstrouhanka2 lžícesýr nastrouhaný na hrubo, nejlépe gouda100 g
12% smetana200 mlvelké vejce2 kssůl dle chuti
pepř dle chutiolej1 lžíce
těsto na quiche (křehké těsto) 1 balení, větší cibule 1 ks, dobrá pikantní klobása (např. chorizo) 1 nožička, čerstvý špenát 200 g, strouhanka 2 lžíce, sýr nastrouhaný na hrubo, nejlépe gouda 100 g, 12% smetana 200 ml, velké vejce 2 ks, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olej 1 lžíce

Příprava

Quiche [čti kiš] je slaný koláč a pro mě představuje naprosto geniální jídlo, protože za a) je strašně dobrý a za b) je skoro bez práce a za c) do něj můžete dát prakticky cokoli, co zrovna máte v lednici. Všechny obměny vychází z původního receptu na quiche lorraine, do kterého se dává "jen" cibule a slanina. Jen je v uvozovkách, protože tyhle dvě ingredience ve své jednoduchosti nemají chybu. Kromě této varianty mám nejradši kombinaci špenát-klobása, kterou vám představím dneska.

Recept jsem odkoukala z Apetitu, kde je recept i na těsto, ale pokud chcete mít přípravu rychlou, tak kupte už hotové těsto na quiche, které prodává Wewalka a najdete ho skoro v každém supermarketu někde u listových těst.

Cibuli nakrájejte na menší kousky a nechte na oleji změknout, ale ne tak, aby začala hnědnout. Když cibulka zesklovatí, přidejte klobásu nakrájenou na tenká (půl)kolečka a opékejte tak dlouho, dokud nepustí tuk. Mezitím dejte rozehřát troubu na 180°C. Vyložte těstem formu na koláč a propíchejte ho vidličkou. V téhle fázi se můžete rozhodnout, jestli těsto chcete předpéct. Pokud ano, tak na těsto dejte pečící papír, na ten nasypte fazole, aby těsto zatížily a dejte na deset minut do trouby. Za deset minut těsto vyndejte, odstraňte fazole a pokračujeme. Osobně si nemyslím, že je tahle fáze potřeba, dávám quiche péct rovnou se směsí a nikdo si ještě nestěžoval.

Takže po předpečení, nebo i bez, je dalším krokem vmíchání špenátu k cibulce s klobásou. Nechte zavadnout, ale jen chvilku, aby špenát neztratil barvu. Pak přisypte strouhanku, promíchejte a celý obsah pánvičky nasypte na těsto ve formě. Na směs rovnoměrně rozdělte sýr. V misce prošlehejte smetanu, vajíčka, sůl a pepř a vlijte na směs. Trochu formičkou zahýbejte ze strany na stranu, aby se smetana rovnoměrně rozlila.

Vložte koláč do předehřáté trouby a dejte mu tak 40 – 45 minut. Koláč se v troubě hodně nafoukne, ale toho se nelekejte. Až bude povrch krásně zlatý, vyndejte quiche z trouby a nechte ještě 10 minut na stole odpočívat. Splaskne a chutě se rozvinou. No a pak už jenom lehce uvolněte nožem těsto od krajů formy a můžete servírovat. Dobrou chuť!

2019-02-22 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostpiknik
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI