Těsto: | |||||
špaldová hladká mouka | 150 g | špaldová chlebová mouka | 100 g | máslo | 125 g |
sůl | 1/2 lžičky | studené mléko | 4 lžíce | ||
Náplň: | |||||
uzená makrela | 1 ks | vejce | 4 ks | créme fraiche | 200 g |
hrášek | 50 g | sýr Grana Padano | 50 g | velká cibule | 1 ks |
thini | 1 lžíce | bílý pepř | dle chuti |
Dnes je k večeři další variace na francouzský slaný koláč - quiche. Díky tomu, že se dají měnit nejen ingredience na náplň, ale i těsto, je tento koláč pokaždé jedinečný.
Mouku smícháme se solí a přidáme máslo, nakrájené na plátky. Společně hněteme, až vznikne drobenka. Do té postupně po lžících přidáváme studené mléko podle konzistence těsta. Až vznikne vláčné a tvárné těsto, vyválíme ho na velikost koláčové formy (já mám 25 cm průměr) a prsty domačkáme i do okrajů. Hotový korpus propícháme vidličkou, dáme do lednice vychladit a mezitím si připravíme náplň. Na troše másla opečeme hrášek a necháme vychladnout. Uzenou makrelu obereme a důkladně zbavíme kostí. Přimícháme rozkvedlaná vejce, crème fraîche, nastrouhaný sýr, tahini, hrášek a opepříme podle chuti. Korpus si předpečeme asi 10-15 minut na 180 stupňů. Velkou cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Na předpečený korpus vylijeme náplň a poklademe plátky cibule. Dopečeme ještě asi 30 minut dozlatova. Koláč můžeme podávat teplý i studený.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI