Řepový salát s rukolou a balsamikem zpět

Ingredience:
střední řepa4 ksmalý bílý jogurt2 ksolivový olej3 lžíce
česnek3 stroužkysůl dle chutipepř špetka
balsamico (to hustší sladší)1 lžíceslunečnicová semínka100 grukola50 g
střední řepa 4 ks, malý bílý jogurt 2 ks, olivový olej 3 lžíce, česnek 3 stroužky, sůl dle chuti, pepř špetka, balsamico (to hustší sladší) 1 lžíce, slunečnicová semínka 100 g, rukola 50 g

Příprava

Sledujete můj Instagram nebo Snapchat? Tak jste určitě pochytili to, že v práci připravuji pro kolegy dopolední a odpolední svačinku.

Toto začalo, když jsme si každý den v práci dopřávali tučné a těžké obědy a pak celý den funěli. Vlastně strava byla ve stylu ráno nasnídat, v poledne oběd a další jídlo, až v 20 hod. večer. Ano s naší pracovní dobou to jinak nešlo. Já byla ale výjimka. Já si nosila své svačinky a pozorovala kolegy, jak už dále nemohou.

A tak jsem zahlásila "Co si takhle udělat zdravý měsíc?". V neděli nakoupím ovoce a zeleninu a každý den v 10 hod. připravím ovocnou dopolední svačinku a odpoledne v 16 hod. připravím odpolední svačinku. Všichni souhlasili.

A tak jsme to vydrželi celý měsíc. Nakonec se to uchytilo a jedeme takhle už 4 měsíce.

Abych se dostala k tomuto receptu. Vždy jsem vymýšlela, co připravit. Není to úplně snadné. Je na to daný budget a pestrost výběru v obchodech přes zimu nic moc. Jednou jsem ale narazila na řepu a zkusila jí zakomponovat do našeho jídelníčku. Podařilo se. A velmi úspěšně. Recept byl složen z ingrediencí, které jsem měla zrovna nakoupené. Takže nic náročného, ale výsledek je více než uspokojivý, prostě chuťově perfektní a barevně ještě hezčí.

Nejlépe den předem (abychom jí stihli vychladit) si zabalíme řepu do alobalu. Neloupeme jí. Vložíme jí do pekáčku a na 180 stupňů dáme péct. Pečeme 90 minut. 

Druhá varianta je, že řepu vložíme do hrnce, zalijeme vodou  a dáme vařit. Také neloupeme. Vaří se cca 60 minut. Když vezmete špejli, musí řepou trochu silou projet. 

Ale vařením vyvaříme spoustu chutí z řepy, takže doporučuji péct.

Když je řepa měkká, tak jí necháme vychladit. Nejlepší je přes noc v ledničce, aby byla krásně studená.

Řepu nožem oloupeme a pokrájíme na cca 0,5 cm velké kostičky. 
Přidáme bílý jogurt, olej, prolisovaný česnek, slunečnicová semínka, sůl dle chuti a pepř. A celé důkladně promícháme.

Nakonec nandáme do misky nebo do skleničky a přidáme na vrch rukolu. Zakápneme ještě olivovým olejem a balsamikem a posypeme trochou slunečnicových semínek.

Je to úžasné jídlo, jako salát do práce, ale také, jako hostina pro přátelé.

2015-06-26 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladynízké

Fotogalerie

Videa
Řepový salát s rukolou a balsamikem

 

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI