Ingredience: | |||||
střední řepa | 4 ks | malý bílý jogurt | 2 ks | olivový olej | 3 lžíce |
česnek | 3 stroužky | sůl | dle chuti | pepř | špetka |
balsamico (to hustší sladší) | 1 lžíce | slunečnicová semínka | 100 g | rukola | 50 g |
Sledujete můj Instagram nebo Snapchat? Tak jste určitě pochytili to, že v práci připravuji pro kolegy dopolední a odpolední svačinku.
Toto začalo, když jsme si každý den v práci dopřávali tučné a těžké obědy a pak celý den funěli. Vlastně strava byla ve stylu ráno nasnídat, v poledne oběd a další jídlo, až v 20 hod. večer. Ano s naší pracovní dobou to jinak nešlo. Já byla ale výjimka. Já si nosila své svačinky a pozorovala kolegy, jak už dále nemohou.
A tak jsem zahlásila "Co si takhle udělat zdravý měsíc?". V neděli nakoupím ovoce a zeleninu a každý den v 10 hod. připravím ovocnou dopolední svačinku a odpoledne v 16 hod. připravím odpolední svačinku. Všichni souhlasili.
A tak jsme to vydrželi celý měsíc. Nakonec se to uchytilo a jedeme takhle už 4 měsíce.
Abych se dostala k tomuto receptu. Vždy jsem vymýšlela, co připravit. Není to úplně snadné. Je na to daný budget a pestrost výběru v obchodech přes zimu nic moc. Jednou jsem ale narazila na řepu a zkusila jí zakomponovat do našeho jídelníčku. Podařilo se. A velmi úspěšně. Recept byl složen z ingrediencí, které jsem měla zrovna nakoupené. Takže nic náročného, ale výsledek je více než uspokojivý, prostě chuťově perfektní a barevně ještě hezčí.
Nejlépe den předem (abychom jí stihli vychladit) si zabalíme řepu do alobalu. Neloupeme jí. Vložíme jí do pekáčku a na 180 stupňů dáme péct. Pečeme 90 minut.
Druhá varianta je, že řepu vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. Také neloupeme. Vaří se cca 60 minut. Když vezmete špejli, musí řepou trochu silou projet.
Ale vařením vyvaříme spoustu chutí z řepy, takže doporučuji péct.
Když je řepa měkká, tak jí necháme vychladit. Nejlepší je přes noc v ledničce, aby byla krásně studená.
Řepu nožem oloupeme a pokrájíme na cca 0,5 cm velké kostičky.
Přidáme bílý jogurt, olej, prolisovaný česnek, slunečnicová semínka, sůl dle chuti a pepř. A celé důkladně promícháme.
Nakonec nandáme do misky nebo do skleničky a přidáme na vrch rukolu. Zakápneme ještě olivovým olejem a balsamikem a posypeme trochou slunečnicových semínek.
Je to úžasné jídlo, jako salát do práce, ale také, jako hostina pro přátelé.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI