Revoluční housky - bez lepku a bez škrobu zpět

Ingredience:
vejce3 kspomazánkové máslo150 gjablečný ocet pár kapek
med1 malinká lžičkasůl špetka
vejce 3 ks, pomazánkové máslo 150 g, jablečný ocet pár kapek, med 1 malinká lžička, sůl špetka

Příprava

Základní recept Atkinsovi diety, který je dalším krokem pro různorodost receptů pro celiaky.

 

 

 

Na bezlepkové dietě je nejtěžší najít náhradu za pečivo. 

Moukám ze škrobu a rýže se vyhýbám, bezlepkové polotovary nekupuji. Někomu tyto produkty sednou, mně moc ne. Pečivo jsem proto ze začátku raději úplně vynechala. Chleba pečeme, bulky/rohlíky ale nějak neřešíme. 

Na internetu jsem narazila na "revolution rolls", tedy revoluční housky. Jsou základním receptem Atkinsovi diety a obecně patří k oblíbeným receptům Low carb jídelníčku (strava s nízkým obsahem uhlohydrátů).

Hledala jsem recept, který obsahuje základní jednoduché suroviny a který je nenáročný na přípravu. Chuťově bych housky přirovnala k toustovému chlebu, ten je tak nadýchaný, trochu sladký. 

Tento recept jsem pekla již dvakrát, a tehdy skončilo všechno v odpadovém koši. Ne proto, že by to bylo něco extra těžkého, jen jsem spěchala a řekla jsem si, že se nic nestane, když nebudu postupovat dle pokynů. Pokud budete dodržovat níže uvedené kroky, housky se vám povedou, nebojte se :)

Důležité je, abyste použili hutné pomazánkové máslo. Žádné vlhké smetanové pomazánky. Já jsem použila Choceňské, pak i domácí smetanu s obsahem tuku 20 % důkladně vymačkanou přes sýrařské plátno. Důkladně, teda myslím opravdu důkladně. Plátno jsem několikrát otevřela a promíchala jsem smetanu, protože i když byla hmota na povrchu suchá a hutná, uvnitř bylo ještě dost vody. Takže pamatujte: použijte kvalitní husté pomazánkové máslo nebo důkladně vymačkanou smetanu s vysokým obsahem tuku. V obou případech se recept povedl.

Krok č. 1.
Zapněte troubu na 150 stupňů, ať se krásně rozehřeje a připravte si plech s pečícím papírem.

Krok č. 2.
K bílkům přidejte ocet a ušlehejte sníh. Ocet pomáhá udržet konzistenci sněhu déle. Originál receptu doporučuje prášek z vinného kamene, ten jsem ale doma neměla. Tím se docílí nadýchanějších housek. 

Krok č. 3.
Ostatní ingredience rozšlehejte a opatrně přidejte sníh. Těsto rozdělte na pečící papír na 6 housek, snažte se vytvořit vysoké kopečky (viz video níže). Pečeme na 150 stupních cca 45 minut, záleží na troubě, klidně i déle. Housky nejprve nakynou, pak trochu splasknou, docela se rozlezou. Neotevírejte troubu, dokud nejsou hotové, tedy dozlata upečené a suché.

Příště vyzkouším vinný kámen, díky kterému housky zůstanou vysoké. Ale i tak jsou fajn, na sendvič jsem poskládala dvě housky.

Před tím, než se pustíte do pečení, podívejte se na připojené video na konci článku. Opravdu to není těžké, jen se musíte držet postupu. A proč jsou tyto housky lepší, než kupované bezlepkové pečivo? Jsou levné, obsahují běžné suroviny, recept neobsahuje škroby a dlouhý seznam přídavných látek.

2013-11-28 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapředkrmy
Receptspeciální diety
Složitost receptulehká
Typ receptu
předkrmy
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI