Z boku seřízněte kůží, a pokud máte v mase i kosti, tak se ani jednoho nezbavujte.
Kůži a kosti položte na dno zapékací misky. Kolagen v kůži vám to vše krásně spojí a kosti dodají sílu.
Maso si nakrájejte na malé kousky asi velké jako palec.
V hmoždíři si nadrťte pepř a společně se solí a drceným česnekem vmíchejte do masa. Na dno propašujte i Nové koření a malý svitek skořice.
Tu rozhodně nedávejte mletou. Chuť by byla příliš výrazná.
Dochuťte i bylinkami a podlijte bílím suchým vínem a nebo hovězím vývarem.
Já raději používám vývar, ale záleží co vám více chutná.
V rillettes mi navinulá chuť příliš nechutná.
V této fázi můžete nechat maso v chladu přes noc odležet a nebo rovnou péct. Já zkoušela obojí a rozdíl jsem nepozorovala.
Pekáček přiklopte a dejte do vyhřáté
trouby na 150°C péct na 3 - 4 hodin, a nebo dokud se maso vyloženě nerozpadá.
Po upečení vytáhněte veškeré celé kousky koření, kůži, kosti a pomocí vidličky a nebo šťouchadla na brambory celou směs rozmělnětě.
Můžete i pomlet na mlýnku, ale to už konzistencí připomíná více paštiku.
My máme raději takto rustikálnější.
Teď vmíchejte změklé sádlo. Je možné, že ho nebudete ani potřebovat všechno. Záleží na vás jaký poměr tuku a masa budete chtít.
Naplňte sklenice a nahoru nalijte vrstvičku vlažného sádla.
Tato tuková zátka vám zajistí, že maso nebude oxidovat a vydrží i déle.
Věřím ale, že když ochutnáte, tak ukládat ani nebude třeba.