Ingredience: | |||||
vepřový bok bez kosti | 1 kg | bílé víno | 150 ml | sůl | 15 g |
rozmarýn | 1 snítka | tymián | 1 snítka | barevný pepř | 1 špetka |
Rillettes, to je taková francouzská vepřovka. No, ne že nějaká taková. Přímo TAKOVÁ! Garantuju, že i když tyhle “mastniska” stejně jako já příliš nemusíte, tato luxusní paštika vám rozhodně zachutná. Sotva jsem ji dodělala, už pomalím další várku. Mimochodem – myslím hodně dobrý tip na jedlý dárek pro nějakého masomila.
Z bůčku odstraníme kůži a nakrájíme jej na kostky (jejich hrubost si určete sami podle toho, jak velké kousky masa byste v paštice rádi měli – já jsem krájela na cca 2×2 cm). Vložíme do hrnce, podlijeme bílým vínem, přidáme sůl a bylinky, promícháme, přiklopíme poklicí a necháme na sporáku jen velmi malinko probublávat alespoň několik hodin. Čím déle, tím lépe – já jsem takto pomalu táhla asi 10 hodin, ale postačily by třeba tak dvě. Stejně tak dobře lze tento proces absolvovat v pomalém hrnci, pokud jej vlastníte, a nebo i v troubě, ale tam nemám přesně vyzkoušený čas a teplotu.
Poté odstavíme, vybereme koření a maso rozmačkáme vidličkou nebo projedeme tyčovým mixérem. Záleží jen na vás, jestli vytvoříte kašovitou hmotu a budete mít spíše paštiku, nebo jestli byste radši maso v sádle podobně, jako to známe z našich končin u vepřovky. Nalijeme do sklenic a utěsníme víčko. V chladu by měla vydržet pomerně dlouho, ovšem myslím, že jakmile ochutnáte, skladovat ji vás ani nenapadne.
Dětská specifika: Nejde o žádný dětský recept, přesto je tak vynikající, že jsem se s vámi o něj musela podělit. Třeba pro vás bude inspirací alespoň jako jedlý dárek pro nějakého chlapa v rodině nebo jako občerstvení pro vítanou návštěvu .
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI