Salát s potočnicí zpět

Ingredience:
potočnice1 svazekmenší cibule1 kscherry rajčata8 ks
zrnka granátového jablka hrstavokádový olej trochucitronová šťáva dle chuti
sůl špetka
potočnice 1 svazek, menší cibule 1 ks, cherry rajčata 8 ks, zrnka granátového jablka hrst, avokádový olej trochu, citronová šťáva dle chuti, sůl špetka

Příprava

Při servírování posypeme granátovými zrníčky.

Když Napoleón Bonaparte poprvé ochutnal potočnici, oblíbil si ji natolik, že nechal po celé Francii zřídit velké plantáže této rostlinky. To proto, aby ji měl během svého cestování kdykoliv po ruce. A tak se potočnice stala velmi populární po celé Evropě.

Sám název rostliny napovídá, že miluje tekoucí vodu, roste u potoků, řek, struh a pramenů. Potočnici je možné najít také v Česku, a to především ke konci jara. Pro mnoho lidí je však zcela neznámá, což je škoda, neboť výborně regeneruje, čistí krev, pročišťuje játra, zlepšuje zažívání a upravuje hladinu krevního cukru u diabetiků. Je výborným zdrojem vitamínu C, A a E, betakarotenu, vápníku, železa a jódu.

Chuťově hodně připomíná ředkvičky, jemně štípe na jazyku. V zálivkách dobře nahradí hořčici, hodí se do pomazánek, ovocných salátů nebo polévek.

Omyté listy potočnice nakrájíme na hrubé proužky, přidáme na čtvrtiny pokrájená rajčata, na proužky nakrájenou cibuli, zakápneme olejem a dochutíme citronovou šťávou a solí.

Při servírování posypeme granátovými zrníčky.

2013-11-07 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostostatní
Čas přípravy15 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI