Ingredience: | |||||
potočnice | 1 svazek | menší cibule | 1 ks | cherry rajčata | 8 ks |
zrnka granátového jablka | hrst | avokádový olej | trochu | citronová šťáva | dle chuti |
sůl | špetka |
Při servírování posypeme granátovými zrníčky.
Když Napoleón Bonaparte poprvé ochutnal potočnici, oblíbil si ji natolik, že nechal po celé Francii zřídit velké plantáže této rostlinky. To proto, aby ji měl během svého cestování kdykoliv po ruce. A tak se potočnice stala velmi populární po celé Evropě.
Sám název rostliny napovídá, že miluje tekoucí vodu, roste u potoků, řek, struh a pramenů. Potočnici je možné najít také v Česku, a to především ke konci jara. Pro mnoho lidí je však zcela neznámá, což je škoda, neboť výborně regeneruje, čistí krev, pročišťuje játra, zlepšuje zažívání a upravuje hladinu krevního cukru u diabetiků. Je výborným zdrojem vitamínu C, A a E, betakarotenu, vápníku, železa a jódu.
Chuťově hodně připomíná ředkvičky, jemně štípe na jazyku. V zálivkách dobře nahradí hořčici, hodí se do pomazánek, ovocných salátů nebo polévek.
Omyté listy potočnice nakrájíme na hrubé proužky, přidáme na čtvrtiny pokrájená rajčata, na proužky nakrájenou cibuli, zakápneme olejem a dochutíme citronovou šťávou a solí.
Při servírování posypeme granátovými zrníčky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI