Ingredience: | |||||
červená řepa | 4 ks | větší mrkev | 1 ks | sterilovaný hrášek | 1 plechovka |
sýr feta | 150 g | olivový olej | dle potřeby | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti | cukr | dle chuti | citronová šťáva/ocet | dle chuti |
Tento salát je výborný dobře vychlazený. Je to hotový balzám na vaše střeva.
Je v něm nakombinovaná jak syrová, tak i vařená zelenina (vláknina). Výborně působí jako kartáč na střevní stěny, kde už máte několik hodin natrávené maso, které je živná půda pro vznik rakoviny tlustého střeva. Pokud máte již nějaké problémy a máte naordinovanou bezezbytkovou dietu, je potřeba uvařit veškerou zeleninu a vynechat hrášek, který je taktéž v salátu.
Pokud nechcete mít červené ruce (po jednom umytí nádobí ve dřezu barva zmizí), tak si připravte chirurgické rukavice. Řepu dejte vařit do osolené vody. Při propíchnutí špičkou nože by měla být uvařená asi jako brambory na vánoční salát. Řepu nechte vychladnout a sloupněte slupku.
Na hrubém struhadle nastrouhejte jak řepu, tak i syrovou mrkev. Přidejte hrášek z plechovky bez nálevu a důkladně promíchejte se solí, pepřem, cukrem a notným množstvím olivového oleje.
Podle chuti přidejte i citrónovou šťávu. Já osobně dávám ocet, ale ten je více agresivní na žaludek než citrón. Záleží tedy na vás, co preferujete.
Nechte v lednici nejméně hodinku odležet. Ochutnejte a popřípadě dokořeňte. Někdy se stane, že řepa natáhne sůl i citrón a salát je málo dochucený.
Na talíři salát posypte nadrobeným feta sýrem.
Feta je méně slaná, než balkánský sýr. Proto tedy pokud se vám nepovede sehnat feta sýr (Lidl),
tak méně osolte a častěji při přípravě ochutnávejte.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI