Slané mrkvové sušenky zpět

Ingredience:
ovesné vločky200 ghladká kukuřičná mouka150 gvinný kamen1 lžička
soda bikarbona1/2 lžičkysůl2 lžičkychia semínka + 9 lžic vody (měkčí varianta) / nebo 2 lžíce chia + 6 lžic vody + 3 lžíce neběleného kukuřičného škrobu (tvrdší a drobivější sušenky)3 lžíce
sezamový olej6 lžictahini + 150 ml vody2 lžícejablečný ocet1 lžíce
strřední mrkev2 kscibule1 ksčerstvý tymián hrst
ovesné vločky 200 g, hladká kukuřičná mouka 150 g, vinný kamen 1 lžička, soda bikarbona 1/2 lžičky, sůl 2 lžičky, chia semínka + 9 lžic vody (měkčí varianta) / nebo 2 lžíce chia + 6 lžic vody + 3 lžíce neběleného kukuřičného škrobu (tvrdší a drobivější sušenky) 3 lžíce, sezamový olej 6 lžic, tahini + 150 ml vody 2 lžíce, jablečný ocet 1 lžíce, strřední mrkev 2 ks, cibule 1 ks, čerstvý tymián hrst

Příprava

Pokud mne sledujete na facebooku, určitě jste si všimli odkazu na mrkvové sušenky. Ty jsem se rozhodla udělat s sebou na dovolenou a rozhodně jsem nelitovala. Jsou krásně přenosné na různé výlety, ale i k salátu jsou skvělé. Pro velký úspěch jsem je připravila znovu ihned po návratu a i nyní si nostalgicky křupeme.

Postup:

  1. Chia semínka smíchejte s odměřeným množstvím vody a nechte nabobtnat.
  2. Ovesné vločky rozmixujte na mouku a ve větší míse je smíchejte s kukuřičnou moukou, vinným kamenem, sodou, případně škrobem a solí.
  3. Tahini pastu rozmíchejte s vodou tak, že vodu pomalu přilévejte k tahini a míchejte. Ze začátku se může zdát, že se vše zdrclo, ale vytrvejte ;) Přidejte ještě 1 polévkovou lžíci jablečného octa a nechte odležet.
  4. Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle a cibuli nakrájejte na drobno.
  5. Troubu rozehřejte asi na 190°C.
  6. A nyní kompletace: Do suché směsi přidejte olej a zamíchejte. Poté přidejte nabobtnalá chia semínka, tahini směs a promíchejte. Nakonec přidejte mrkev, cibuli a tymián a rukama pořádně propracujte v tužší těsto. Pokud by se náhodou těsto drolilo, dopomožte si troškou vody.
  7. Těsto rozdělte na dvanáct částí a vlhkýma rukama tvořte sušenky a dávejte na plech vyložený pečícím papírem. Pokud na nich nebudete chtít otisky prstů, můžete sušenky nakonec uhladit válečkem (jako já).
  8. Pečte 20 - 30 minut, dokud nebudou sušenky nazlátlé a křupavé.
2015-01-22 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI