Ingredience: | |||||
hladká mouka | 250 g | máslo | 250 g | měkký plnotučný tvaroh | 250 g |
sůl | 1 lžička | malé vejce na potírání | 1 ks | sůl, sezam, mák, kmín, paprika, rozmarýn, oregano, pepř... | dle chuti |
Recept mám od mámy a původně se u nás peče na Vánoce jako slané cukroví. A nepečou se tyčky, ale vykrajují se různé tvary vykrajovátky s vlnkovým okrajem. Jenže já jsem zase trochu líná a hlavně mám vychytaný tyčkovač od Tescomy, tak proč si neulehčit práci, že?
Tvaroh si pořiďte spíš v kostce, je přece jen o fous tužší než ve vaničce a bude se vám potom s těstem lépe pracovat, nebude tak řídké. Lžička soli v původním recepu nebyla, ale je to poměrně užitečný dodatek pro všechny trubky jako jsem já. Tedy myslím pro všechny, co zapomenou tyčinky posolit na vrch těsně před pečením. Když dáte do těsta aspoň minimální množství soli, budou se neposolené tyčky po upečení mnimálně dát jíst.
Mouku se změklým máslem, tvarohem a solí vypracujeme do hladkého těsta (nejlépe to půjde rukama), které necháme alespoň hodinu odležet v chladu. Pak ho rozválíme na tenký plát, že kterého vykrajujeme tyčinky nebo jiné tvary. Ty na plech potíráme rozkvrdlaným vejcem a sypeme solí a dalším podle chuti. Pečeme na 180 stupňů 10 - 15 minut (zkrátka do zrůžovění). Uchováváme na suchém místě, aby tyčinky nevlhly.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI