Ingredience: | |||||
dýně (doporučuji Hokkaido) | 250 g | hladká špaldová mouka (použila jsem celozrnnou) | 100 g | olej | 100 ml |
vejce | 4 ks | šunka | 100 g | řecký jogurt | 150 g |
strouhaný sýr parmazánového typu | hrst | středně velká cibule | 1 ks | česnek | 3 stroužky |
kypřící prášek (bezfosfátový) | 1/2 balíčku | sůl (nebo podle chuti) | 1 lžička |
Dýňové období je v plném proudu a já jsem tentokrát měla chuť na nějaké slané pečení. Tak jsem spojila příjemné s užitečným a vznikl tenhle výtečný koláč. Můžete si ho dát teplý i studený, stejně jako s ním klidně pohostíte i návštěvu.
Cibuli nakrájejte na jemno a šunku na nudličky. V pánvi rozpalte malé množství oleje a šunku s cibulí na něm osmahněte. V poslední třetině smažení přidejte i na drobno nakrájený česnek a společně dodělejte do zlatova. Odstavte. Syrovou dýni nastrouhejte na hrubé části struhadla a přidejte k ní vejce, olej, řecký jogurt, na jemno nastrouhaný sýr, sůl, kypřící prášek a také směs z pánve. Promíchejte a poté zapracujte mouku.
Výsledné těsto by mělo být konzistencí asi jako třeba těsto na bábovku. Nalijte je do vymazaného a vysypaného plechu (nebo stačí vyložit pečícím papírem) a pečte v troubě rozpálené na 180 °C (horkovzduch) zhruba 30 – 40 minut. Upečení poznáte stejně jako u buchet na špejli – pokud na ní těsto zůstává, je koláč ještě syrový.
Dětská specifika:
Koláč jsem pekla na menším plechu o rozměrech cca 20 x 30 cm.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI