Těsto na 2 koláče: | |||||
špaldová hladká mouka T 1050 | 500 g | vejce | 2 - 3 ks | Alsan Bio | 120 g |
jablečný ocet | 2 lžíce | voda | 9 lžic | sůl | 1/2 lžičky |
Alsan Bio nebo Ghí | na potření | ||||
Náplň na 1 koláč: | |||||
provensálský Šmakoun | 100 g | cibule | 1 ks | červená paprika | 1/4 ks |
keříková rajčata | 4 ks | polníček | 4 hrsti | olivový olej | dle potřeby |
Dlouho jsem hledala náhradu za listové těsto, náhradu, která by mi padla do noty. Před časem jsme si psali s kamarádkami a jedna z nich se zmínila o receptu od své babičky, jedná se o rodinný recept, který koluje generacemi. Kamarádka ve společné konverzaci napsala, že z tohoto receptu běžně připravuje jablečný závin. Delší dobu jsem se na zkoušku tohoto těsta chystala, ale nebyl čas. Dostala jsem chuť na sladkou i slanou verzi koláče, jelikož jsem se nemohla rozhodnout, připravila jsem obě varianty. S těstem se moc hezky pracuje a já jsem za něj velmi ráda. Je velmi chutné, nepálí mě po něm žáha jako po kupovaném listovém těstě. Chtěla bych tímto za tento recept moc poděkovat.
Smícháme mouku s vejci, přidáme vodu, jablečný ocet, sůl, nahrubo nastrouháme tuk. V původní verzi receptu je použít 100% tuk, já jsem přidala tolik tuku, aby se mi s těstem hezky pracovalo a těsto se mi nelepilo. Pokud chcete těsto vláčnější, tak si tuk přidejte. Syn bohužel klasické máslo nesmí, jinak bych určitě vyzkoušela z klasického másla.
Počítejte s tím, že těsta je na 2 koláče. Ocet může být použit i klasický.
Připravené nelepivé těsto vložíme do igelitového sáčku, dáme odležet do lednice, já ponechala těsto v lednici 2 hodiny.
Vyndáme těsto z lednice, prohněteme jej, vyválíme, vložíme do formy a prsty vytvarujeme okraj. Připravíme si náplň, kterou budeme koláč plnit. Pokrájíme si rajčata, cibuli, červenou papriku, smícháme dohromady, přistrouháme najemno provensálkého Šmakouna, osolíme, přidáme olivový olej, opět zamícháme, nakonec přidáme polníček, který jemně vidličkou promísíme s ostatními surovinami. Do připraveného těsta ve formě vložíme náplň, rovnoměrně rozprostřeme, okraje potřeme tukem, vložíme do předehřáté trouby na 180°C, pečeme 15 minut. Prostě necháme okraje lehce zrůžovět.
Přeji dobrou chuť.
Použila jsem formu o průměru 27 cm a o výšce 4 cm.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI