Ingredience: | |||||
hladká mouka | 250 g | polohrubá mouka | 250 g | máslo | 250 g |
zakysaná smetana | 180 g | sušené droždí | 7 g | prášek do pečiva | 1/2 lžičky |
žloutek | 1 ks | sůl | 1 lžička | cukru | 1 lžička |
vejce na potření | 1 ks | sezamová zrníčka | 1 hrstka |
Pokaždé když jedeme na Slovensko, vezeme domů kromě brynzy také pagáče. Pochopitelně jsem je také zkoušela a hledala ten pravý recept. Nakonec jsem ho našla. Tedy vznikl kombinací několika receptů, ale rozhodně stojí za to. Můžete je udělat se slanou, ale i sladkou náplní. Těsto kyne v ledničce, takže je můžete připravit teplé ke snídani, ale stejně dobře vám poslouží i jako výborné pečivo k večernímu pohoštění.
V míse smíchejte všechny suché ingredience. Přidejte žloutek, změklé máslo a kysanou smetanu a vypracujte pevné a hladké těsto. Mísu překryjte potravinovou folií a dejte na 12 hodin do ledničky.
Těsto vám v lednici mírně nakyne a stane se vzdušnější. Po vytažení z lednice těsto rozválejte na pomoučeném vále na 1 cm tlustý plát. Polovinu rozváleného těsta posypte zvolenou ingrediencí. Já jsem zvolila čerstvý ovčí sýr a jarní cibulku. Plát těsta přeložte na polovinu, tak aby jste sýr zakryli. Plát opět lehce rozválejte na 1 cm a celý postup opakujte. Tímto způsobem těsto přeložte minimálně 3x až 5x.
Originál pagáče jsou vykrájená kolečka. Bylo mi ale líto plýtvat těstem a proto jsem těsto nakrájela na kostičky 5x5 cm. Nakrájené těsto potřete vejcem a posypte sezamovými zrníčky.
Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů a nechte péct dozlatova.
Slibuji, že vám začnu fotit i postupy. Mrk!
Náplň zvolte dle vlastní chuti: strouhaný tvrdý sýr, čerstvý sýr, brynza, slaný tvaroh, sladký tvaroh s rozinkami, mleté škvaky, restovaná cibulka... vlastní fantazii se meze nekladou.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI