Ingredience: | |||||
hladká mouka | 500 g | voda | 350 ml | sůl | 1/2 lžičky |
olivový olej | 5 lžic | jarní cibulka | svazek | česnek + 2 stroužky na posypání koláče | 4 stroužky |
listová petrželka | hrst | mangold nebo listový špenát | 0,5 kg | čerstvý sýr | 200 g |
sůl | dle chuti | pepř | špetka | olivový olej | trochu |
sekané loupané mandle | hrst |
Kdo jste navštívili Chorvatsko, nebo spíše Dalmácii, tak jste se možná setkali s touto nesmírně chutnou a přitom jednoduchou dobrotou. Soparnik je koláč z mangoldu nebo špenátu, který se původně pekl v peci mezi dvěma dřevěnými deskami. Dnes už se většinou peče na plechu, ale na chuti mu to nic neubralo.
Z mouky, vody, soli a oleje vypracujte pružné těsto, které rozdělte na dva díly a nechte 15 min odpočívat.
Mangold nebo špenát očistěte, odstraňte větší řapíky a nakrájejte na nudličky. Nakrájené listy smíchejte s usekanou petrželkou, drceným česnekem, jarní cibulkou nakrájenou na kolečka a sýrem. Osolte a opepřete dle chuti.
Jeden plát těsta rozválejte na placku větší než je plech. na které budete péct. Položte na pečící papír a na těsto rozprostřete zeleninovou směs. Překryjte druhou plackou těsta a okraje pevně zaviňte dovnitř, Nechte péci při teplotě 180 stupňů cca 20-30 min.
Upečený koláč bohatě potřete olivovým olejem a posypte sekanými mandlemi a česnekem.
Chutná výborně teplý i studený.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI