Špaldové bagely s brusinkami zpět

Ingrediene (bagely - 6ks):
droždí20 gmléko170 mlcukr3 lžičky
máslo40 gžloutek1 kshladká špaldová mouka200 g
celozrnná hladká špaldová mouka100 gsůl špetkaskořice1/2 lžičky
muškátový oříšek1/2 lžičkybrusinky50 gvejce na potření
Pomazánka z Lučiny:
Lučina300 gjavorový sirup2 - 3 lžícenadrobno pokrájené vlašské ořechy3 lžíce
droždí 20 g, mléko 170 ml, cukr 3 lžičky, máslo 40 g, žloutek 1 ks, hladká špaldová mouka 200 g, celozrnná hladká špaldová mouka 100 g, sůl špetka, skořice 1/2 lžičky, muškátový oříšek 1/2 lžičky, brusinky 50 g, vejce na potření, Lučina 300 g, javorový sirup 2 - 3 lžíce, nadrobno pokrájené vlašské ořechy 3 lžíce

Příprava

Voňavé prsteny z nadýchaného těsta s lehce nakyslými brusinkami, ovoněné skořicí a muškátovým oříškem… k tomu krémová pomazánka a křupavé oříšky. Je lepší způsob, jak si zpříjemnit ráno?

Taková snídaně by potěšila snad každého (krom těch, co dělají nějaké výjimky ve stravování). Stačí, když k bagelům přivoníte a v tu chvíli nabudíte své smysly. Těsto je připravené čistě ze špaldové mouky. Špaldu naši předci pěstovali před 8 – 9 tisíci lety. V té samé podobě zůstala dodnes – nešlechtěná, nemodifikovaná. Proto se pokládá za zdravější alternativu obiloviny. Namíchala jsem bílou s celozrnnou, tím jsem ji obohatila o cennou vlákninu a plnější chuť. V těstě najdete jen malinko cukru. Další důvod, proč si tuhle zdravou snídani připravit.

Když jsem pracovala se zdravými surovinami v těstě, neubrala jsem na nich ani v pomazánce. Lučina je bez konzervantů a podle mě má dobře vyvážený poměr živin. A ta chuť je prostě originální, takže to byla jasná volba. Lehce jsem ji osladila javorovým sirupem (můžete použít jiný sirup nebo med) a dala jí šmrnc díky vlašským ořechům. Jsou momentálně sezónní surovinou a navíc se k téhle kombinaci s brusinkami skvěle hodí.

1. Droždí rozdrobte do misky a rozmíchejte s cukrem. Zalijte jednou třetinou ohřátého mléka. Z odměřeného množství mouky přidejte asi lžíci hladké špaldové mouky a vidličkou rozmíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.

2. Ve zbylém ohřátém mléce rozpusťte na kousky pokrájené máslo. Když se máslo rozpustí, rozšlehejte ve směsi žloutek.

3. Obě mouky promíchejte dohromady ve větší míse se solí, skořicí a muškátovým oříškem. Brusinky překrájejte na menší kousky a přidejte k mouce. Uprostřed udělejte důlek a vylijte do něj vzešlý kvásek. Přilijte mléčnou směs a začněte vařečkou zpracovávat těsto. Těsto přendejte na lehce pomoučený vál a těsto pořádně prohněťte. Vložte zpátky do mísy, přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.

4. Nakynuté těsto rozdělte na 6 stejně velkých kusů. Z každého rozválejte váleček o průměru 3 cm a dlouhý asi 25 cm. Konce válečku spojte (překryjte je trochu přes sebe), přimáčkněte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte 10 – 15 minut kynout. Pak každý bagel potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 – 35 minut.

5. A jak smíchat Lučinu s javorovým sirupem a ořechy, vám asi radit nemusím  A pak tu dobrotu prostě natřete na ty voňavé, nadýchané bagely a je hotovo.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-11-15 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI