Těsto: | |||||
hladká žitná mouka | 120 g | hladká špaldová mouka | 200 g | rostlinný olej | 140 g |
vejce | 1 ks | ||||
Náplň: | |||||
brokolice | cca 160 g | tvaroh | 1 vanička | mléko | 100 ml |
vejce | 2 ks | mozzarella | 1 ks | sezamová semínka | 3 lžíce |
česnek | 1 stroužek | strouhaný muškátový oříšek | na špičku lžičky | sůl | dle chuti |
kvalitní šunka nakrájená na proužky | dle chuti |
Brokolici je u dětí vždycky lepší pro jistotu do něčeho „schovat“. Tak proč ne třeba do koláče, že? Tento je navíc s podílem žitné mouky a plný tvarohu.
Vejce a tuk rozšlehejte a postupně do něj přidávejte mouku, až se vám podaří vše zpracovat v těsto. To nechte v lednici odpočívat mezi tím, co budete připravovat náplň.
Brokolici naloupejte na malé růžičky a dejte vařit na cca 5 minut (můj tip pokud nechcete, aby ztratila barvu: nasypte k ní trošku jedlé sody. Mezitím vyšlehejte vejce s mlékem, vmíchejte tvaroh, nastrouhanou mozzarellu, přidejte sezamová semínka a dochuťte solí a muškátovým oříškem. Polovinu uvařené brokolice společně se stroužkem česneku rozmixujte na kaši a vmíchejte do hmoty, stejně jako malé růžičky zbylé celé brokolice (aby zkrátka byly v koláči i nějaké kousky).
Těsto rozprostřete na dno vymazané kulaté formy (není dostatečně tvárné na to, aby se dalo dobře vyválet válečkem, takže jej jen „roztlapkejte“ rukama po dně). Nezapomeňte z části těsta udělat váleček a z něj vytvořit kolem dokola po obvodu okraj, aby vám náplň nevytekla (potřebujete aspoň tak 1 cm, možná i více). Těsto na dně propíchejte na několika místech vidličkou a jen tak samotné v troubě 5 minut předpečte – na 170°C. Pak jej z trouby vytáhněte a přidejte náplň. Pokračujte v pečení na stejnou teplotu zhruba půl hodinky, dokud nebude koláč zlatavý.
Dětská specifika:
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI