Korpus rolády: | |||||
vejce | 4 ks | vařený špenát | 150 g | rozmarýn | 2 lžičky |
muškátový oříšek | špetka | máslo | 15 g | česnek | 1 stroužek |
sůl | špetka | pepř | špetka | ||
Náplň: | |||||
uzený losos | 150 g | rajče | 2 ks | jogurt | 4 lžíce |
jarní cibulka | 4 ks | smetanový sýr | 200 g |
Tento recept mě naučila moje sestra Liduška se svým přítelem Luďkem Stránským.
Ti nás, mě a mé rodiče, pozvali na večeři a tento pokrm servírovali jako předkrm. Natolik mě zaujal, že jsem ho musel zveřejnit i zde, jelikož je to výborná alternativa i na příjemné občerstvení pro vaši návštěvu, kterou tímto receptem rozhodně nemůžete zklamat. Vzhledem k tomu že se podává za studena, není problém jej servírovat na větších setkáních přátel či přímo rautech. Mám totiž hrozně rád, když někam přijdu a vidím, že si hostitel dal záležet na přípravě a věnoval jí dostatek času a péče. Věste, že tyčinky a brambůrky, nebo jednohubky obložené sýrem, šunkou a nakládanou okurkou jsou fajn, ale byl to hit minulého tisíciletí.
V kastrolu necháme rozpustit máslo, přidáme česnek, a když je máslo rozehřáté, přidáme nasekaný špenát. Přidáme žloutky, muškátový oříšek, rozmarýn, osolíme, opepříme a zašleháme do směsi ze špenátu. Poté si v misce ušleháme pevný sníh ze zbylých bílků a přidáme do směsi opatrným mícháním. Vznikne nám základ těsta, který rozetřeme na pečící papír v plechu a pečeme asi 12 minut v předehřáté troubě na 190°. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout pod vlhkou utěrkou.
Když se nám těsto peče, máme čas si připravit náplň. Smetanový sýr smícháme s jogurtem a přidáme jarní cibulku. Vychladlé těsto vyklopíme a sloupneme z něj papír. Potřeme ho smetanovou směsí a rozložíme na něj na plátky nakrájená rajčata a plátky uzeného lososa. Zavineme do rolády. Před podáváním nakrájíme na silné plátky a ozdobíme dle vlastní fantazie.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI