Špenátový quiche s vejci zpět

Ingredience:
hladká mouka120 gcelozrnná špaldová mouka140 gmáslo75 g
sůl1 lžičkavoda60 mlvejce1 ks
Náplň:
listový špenát500 gvejce3 ksměkký polotučný tvaroh500 g
nastrouhaný tvrdý sýr Gran Moravia nebo parmazán45 gsmetana200 mltymián větvička
muškátový oříšek na špičku nožesůl dle chutičerstvě mletý pepř dle chuti
Navíc:
vejce5 ks
hladká mouka 120 g, celozrnná špaldová mouka 140 g, máslo 75 g, sůl 1 lžička, voda 60 ml, vejce 1 ks, listový špenát 500 g, vejce 3 ks, měkký polotučný tvaroh 500 g, nastrouhaný tvrdý sýr Gran Moravia nebo parmazán 45 g, smetana 200 ml, tymián větvička, muškátový oříšek na špičku nože, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti, vejce 5 ks

Příprava

Jaro přímo volá po zelených šťavnatých pokrmech, které překypují svěžestí. Špenát je typická sezónní surovina, kterou si můžete vypěstovat i doma. Nepotřebujete k tomu záhon, stačí i obyčejný truhlík, který po sklizení špenátu opět osadíte a znovu sklízíte.

Přestože vám po špenátu nenarostou svaly jako Pepkovi Námořníkovi, můžete si ho cenit díky spoustě vitaminů a minerálů, které obsahuje. Jedním z cenných vitaminů je vitamin A. Betakaroten je nejen skvělý antioxidant, skvěle působí na kvalitu pokožky. Retinol příznivě působí na zrak a chrání sliznice. Z vitaminů B je třeba zmínit především kyselinu listovou, která je důležitá nejen v těhotenství. Působí na krvetvorbu a duševní zdraví. Dále špenát obsahuje vápník, hořčík, sodík, železo a mangan. Tyto minerály se vedle krvetvorby podílejí na stavbě kostí, působí na tkáně, nervovou soustavu a jsou potřeba pro další tělesné procesy. Nicméně není třeba se dále zabývat biochemií, protože evidentní je, že špenát bychom měli do svého jídelníčku pro své pozitivní účinky zařadit za každou cenu.

Mouku smíchejte v míse. Přidejte máslo, lžičku soli a propracujte prsty v drobenku.
Přilijte vodu, přidejte vejce a vypracujte pružné těsto. Těsto rozválejte na plát. Vymazanou formu vyložte těstem, propíchněte několikrát dno vidličkou a vložte vychladit do lednice na 20 minut nebo do mrazáku na 5 minut.
Těstem vyloženou formu vyložte alobalem a vysypte luštěninami. Vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C a pečte naslepo 20 minut. Poté alobal s luštěninami odstraňte a pečte 5 minut.
Než se korpus předpeče, připravte náplň. Špenát přelijte horkou vodou a nechte v sítu okapat. Vymačkejte přebytečnou tekutinu.
V míse rozmíchejte 2 vejce s tvarohem. Otrhejte větvičku tymiánu, lístky přidejte k tvarohu. Přidejte muškátový oříšek, asi 2 lžičky soli, čerstvě mletý pepř a promíchejte metlou. Přidejte nastrouhaný sýr, smetanu a špenát a promíchejte.
Do předpečeného korpusu nalijte směs a pečte 40 minut.
Troubu přepněte na horní ohřev. Roztlučte jedno vejce po druhém a vždy odlijte asi polovinu bílku stranou. Žloutek s trochou bílku vyklepněte na povrch koláče. Takto to zopakujte s dalšími čtyřmi vejci. Žloutky můžete propíchnout. Vložte zpět do trouby a dopečte 5 – 10 minut.

2016-04-21 Předkrmy

Poznámka

Připravovala jsem do koláčové formy o průměru 28 cm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptvegetariánský recept
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI