Stoccafisso mantecato (benátský krém z tresky) zpět

Ingredience:
čerstvá treska200 gpetržel hrstčesnek, nakrájený na jmeno1 malý stroužek
extra panenský olivový olej dle potřebysůl dle chutipepř dle chuti
mléko1 sklenicevoda dle potřeby
čerstvá treska 200 g, petržel hrst, česnek, nakrájený na jmeno 1 malý stroužek, extra panenský olivový olej dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti, mléko 1 sklenice, voda dle potřeby

Příprava

V benátském regionu je velmi oblíbené baccalà (neboli treska). Podává se v různých formách jako například smažená, se salátem, ochucená různými omáčkami. Tradičním receptem z této oblasti je Stoccafisso mantecato alla veneziana. Někdy se totiž tresce říká také stoccafisso .

Pro upřesnění, stoccafisso je treska, která je očištěná a nechá se usušit na chladném vzduchu, kdežto baccalà je solená treska. Jedná se vlastně o dvě rozdílné metody jeho konzervace. V obou případech je potřeba tresku namočit na alespoň 24 hodin (někdy se dá treska zakoupit již předem namočená, tedy připravená rovnou k vaření). Dělá se to proto, abychom ji zbavili přebytečné soli či znovu hydratovali.

Recept má původ přímo v překrásných Benátkách. Jedná se o lahodný krém, který se natírá na opečený chléb nebo se podává na plátcích polenty.

Tresku uvaříme v mléce a vodě (asi 20 minut). Pěnu, která se vytvoří na povrchu, pravidelně odebíráme. Rybu scedíme, odstraníme kosti a kůži a rozmělníme ji. Ručně či v mixéru či začneme formovat na krém.

Postupně přidáváme olivový olej (eventuálně i trochu mléka), ochutíme solí, pepřem, petrželí a česnekem. Vše pořádně promícháme do nadýchaného krému. Podáváme na kouscích polenty nebo na opečeném chlebu.

2017-04-21 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI