Sušená vepřová panenka zpět

Ingredience:
vepřová panenka1 kshrubá mořská sůl1 kgtřtnový cukr1 hrnek
celý pepř2 lžícebylinky (rozmarýn a tymián) dle chuti
Dále budete potřebovat:
čisté utěrky2 ksprovázek dle potřebytác1 ks
vepřová panenka 1 ks, hrubá mořská sůl 1 kg, třtnový cukr 1 hrnek, celý pepř 2 lžíce, bylinky (rozmarýn a tymián) dle chuti, čisté utěrky 2 ks, provázek dle potřeby, tác 1 ks

Příprava

Sušené maso patřilo mezi recepty, které jsem si vždy chtěla vyzkoušet. Narazila jsem na recept Emanuela Ridi a řekla si proč ne. Držela jsem se striktně receptu a řekla si, že vyzkouším originál, než začnu upravovat na naše chutě.
Hned od začátku mi totiž bylo jasné, že koření bude více než aromatické.
Přiložím vám k receptu i video, kde je krásně vidět postup.
Nicméně je ale pár věcí se kterými nesouhlasím a dělala jsem jinak.

Nejprve si panenku odblaňte a obalte v nadrceném pepři. Pokud máte hmoždíř, tak roztlučte velmi nahrubo. Jestliže ho nemáte, tak třeba v utěrce válečkem na nudle.

Sůl i cukr si promíchejte a dejte na utěrku.

Čerstvé bylinky si pokrájejte a maso v nich společně s pepřem obalte.

Panenku položte na střed hromádky cukru a soli a ze všech stran zasypte.

Utěrku srolujte a provázkem obtočte, tak aby se vám nikde nic nesypalo.

Takto připravenou panenku dejte na tác do lednice. Nebude trvat ani den a utěrka bude opravdu mokrá. Minimálně první týden budete muset utěrku měnit každý den.
Směs cukru, soli a bylinek ovšem používáte stále stejnou.

Utěrku properte v teplé čisté vodě a nechte uschnout. Druhý den  ji budete mít připravenou.

Později už nebudete muset přebalovat tak často. Už po dvou dnech začíná maso držet tvar, a jakmile se odvodní, tak utěrka vydrží suchá i několik dní.

Takovéto sušení trvá nejméně 15 dní a velmi záleží na tom, jak velkou panenku koupíte.

Já použila nejprve veškeré koření i množství cukru podle originálního receptu. Musím ale říct, že po týdnu jsem neodolala a špičku ochutnala. Maso v tom místě už bylo úplně průhledné a tudíž prosušené.

Chuť byla ale příšerná! Hrozně přeslazená a příliš kořeněná.
Spíše to připomínalo hodně výrazné Indické jídlo. Vůbec to chutí nepřipomínalo sušené maso, tak jak ho známe.

Vzala jsem tedy panenku a opláchla ji pod vodou. Řádně osušila ubrouskem a z původní směsi nabrala jen asi necelý hrnek. Přisypala jsem novou mořskou sůl a zabalila do čisté utěrky.

V té době už maso nepouštělo tolik vody a krásně vonělo po bylinkách.

Pokud tedy mohu doporučit, tak vynechejte hřebíček, skořici, kakao a bobkový list.

Chuť masa je příliš agresivní. 

Hotové prosušené maso oškrabte od soli a cukru. To je taky hlavní důvod, proč nepoužívat sůl jemně mletou. Ta příliš ulpívá na mase a to je potom neuvěřitelně přesolené. Hrubá se dá krásně oškrabat a slanost masa je naprosto normální.
Výborně se hodí k vínu, ale i různým druhům sýra a podobně.

Příště zkusím použít jen černý pepř a o výsledek se s vámi určitě podělím.
Dobrou chuť! 

2016-05-26 Předkrmy

Poznámka

Inspirovala jsem se na webu sitalemvkuchyni.cz

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI