Ingredience: | |||||
hladká mouka | 250 g | kypřící prášek | 1/2 sáčku | sůl | špetka |
máslo | 50 g | měkký aromatický sýr (Limburger) | 50 g | sýr typu gouda (použila jsem parmazán) + 20 g na posypání | 50 g |
mléko | 150 ml | žloutek | 1 ks | nasekané bylinky dle chuti | hrst |
tymián | na ozdobu |
Čas od času každý z nás dostaneme večer chuť na něco slaného k zobání, a nebo chceme potěšit příchozí návštěvu. Není nad to servírovat domácí pohoštění. Přesně do této kategorie spadají i sýrové bochánky, které jsou jednoduché a rychlé na přípravu, takže návštěvě můžete servírovat za půl hodiny. Navíc jsou hodně variabilní, takže stačí obměnit suroviny a máte zase trochu jinou pochoutku.
Ve skleněné míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl a přidáme na kostičky nakrájené máslo, které rozdrolíme do mouky jako na drobenku. Aromatický sýr nakrájíme na drobné kostičky, goudu nastrouháme najemno a přidáme k mouce spolu s bylinkami. Směs dobře promícháme, přilijeme mléko a vypracujeme kompaktní těsto. Na pomoučněném vále pak těsto ručně dále zpracováváme, dokud není hladké.
Troubu předehřejeme na 200 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Válečkem vyválíme z těsta placku o tloušťce 1,5 - 2 cm a kulatým (vroubkovaným) vykrajovátkem vykrajujeme kolečka o průměru cca cm. Zbylé těsto znovu zpracujeme a pokračujeme ve vykrajování do spotřebování těsta. Kolečka na plechu potřeme směsí žloutku a kapky mléka, posypeme troškou sýra a ozdobíme drobnou snítkou tymiánu. Bochánky pečeme v troubě cca 15 minut, dokud nevyběhnou a nezezlátnou.
Nejlepší jsou bochánky ještě teplé a nebo pak druhý den s trochou másla.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI