Ingredience: | |||||
polohrubá mouka | 500 g | sůl | 1 lžička | sušené droždí | 1 sáček |
cukr | špetka | pepř | dle chuti | nasekané bylinky (pažitka, petrželka, jarní cibulka) | dle chuti |
strouhaný parmazán | 120 g | strouhaný čedar nebo jiný sýr | 120 g | vejce | 1 ks |
vlažná voda | 200 ml | olivový olej | 60 g | kysaná smetana nebo bílý jogurt | 100 g |
vejce | na potření | sekané mandle | na posypání |
Velikonoce se blíží a všichni pečeme sladké mazance a co takhle zkusit slaný mazanec se sýrem? Kdo by si dal?
Prosátou mouku dáme do mísy a smícháme se solí, doprostřed uděláme důlek, nasypeme do něj droždí, trošku ho pocukrujeme a zalijeme troškou vlahého mléka, necháme 5 minut. Pak přidáme ostatní přísady a propracujeme těsto. Necháme hodinu kynout, pak vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na dva díly. Uděláme dva bochánky a dáme na plech s pečícím papírem, nebo dáme do dvou dortových forem o průměru 17 cm. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem, na bocháncích vystřihneme kříž a posypeme mandlemi. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 190 stupňů asi 40 minut. Raději vyzkoušíme špejlí, zda se těsto nelepí.
Sýrové bochánky výborně chutnají s pomazánkou nebo uzeným masem, ale také výborně chutnají samotné.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI