Maso si nakrájejte po vláknech, tak aby se později dobře trhalo na vlákna.
Ostrým nožem krájejte 3 - 5 mm silné plátky a kdyby vám to nešlo a maso se vám příliš vlnilo, můžete použít malý trik a maso na malou chvilku (20 -30 minut) dát na mrazák.
Ze všech zbylých surovin si připravte marinádu na maso.
Citronovou trávu si nejprve nasekejte tupou stranou nože (uvolní více aroma) a teprve potom nasekejte nadrobno. Ideální je čerstvá. ale já mám citrónovou trávu v celých stoncích na mrazáku a tak je stále po ruce.
Kdo máte rádi opravdu pálivé, můžete přidat i lžičku mletého chilli. Kdo méně, dejte jen chilli vločky.
Palmový cukr se kupuje v kouscích ve tvaru polokoule, a aby se rychleji rozpustil, klidně ho nastrouhejte na jemném struhadle.
Promíchejte s masem, přikryjte fólií a nechte minimálně 4 hodiny odležet.
Pokud máte čas, tak klidně přes noc.
Poté vezměte pánev a jen tak na sucho bez oleje plátky opečte. Narovnejte jeden vedle druhého pěkně v jedné vrstvě, a když se maso malinko zatáhne, ztlumte plamen, přilijte 1 - 2 lžíce vody a přiklopte pokličkou.
Maso absorbuje tekutinu, vy ho dáte stranou a celý proces opakujete, dokud neopečete všechno maso.
Plech na pečení si vyložíte alobalem a maso na něho naskládáte. Opět zase jen v jedné vrstvě, tak aby se maso mohlo rovnoměrně vysušit.
Troubu s grilem zapnete na 200°C a plech umístíte doprostřed trouby.
Maso v průběhu sušení několikrát otočte.
Suší se 15 - 30 minut v závislosti na troubě a míře vysušení, jako požadujete.
Vietnamské sušené maso nemá být úplně suché a tuhé jako klasické Jerky.
Má být sice na povrchu suché, ale uvnitř stále ještě krásně žvýkavé.
Vychladnout nechte někde na mřížce a skladujte v dóze v lednici.
Takto upravené maso by mělo vydržet minimálně 5 dní.
Až ho ale ochutnáte, nevydrží ani 5 minut.
Dobrou chuť!