Ingredience: | |||||
vuřty - čpekáčky | 1 kg | cibule | 500 g | voda | 500 ml |
ocet | 300 ml | cukr | 2 lžíce | sůl | 1 lžíce |
olej | 1 lžíce | nové koření | 8 kuliček | černý pepř | 8 kuliček |
bobkový list | 2 - 3 ks | feferonky | dle chuti |
Dnes se s Vámi podělím o receptík na Utopence. Díky krásnému balíčku od firmy MP Krásno, a.s., jsem chtěla využít špekáčky trochu jinak… tak proto jsem zvolila, u nás v Čechách velmi oblíbené Utopence. Děkuji tímto Krásno za dárkový koš plný kvalitních uzenin, párečků a klobásek s 90% obsahem masa! U nás v následujících dnech budeme mít asi čočku, nebo hrachovou kaši s párečkem, které mohu s klidným svědomím naservírovat i malé Vendulce. A na víkendovou oslavu připravím nějakou pěknou obloženou mísu!
Do hrnce nalijeme vodu, ocet a dáme vařit. Poté přidáme sůl, cukr, nové koření, pepř, olej, bobkové listy, feferonky a necháme chvilku společně povařit. Nálev necháme vychladit a potom jej přecedíme. Koření s feferonkami však nevyhodíme, ale ponecháme si jej na vrstvení mezi utopence. Já jsem feferonky nepřidávala, protože nemáme rádi příliš pikantní pokrmy…
Špekáčky oloupeme a nakrojíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky, či měsíčky. Část cibule použije na naplnění špekáčků do zářezů. A teď již jen navrstvit do láhve. Začneme tím, že na dno láhve vložíme vrstvu cibule. Pak naplněné špekáčky, přidáme část koření s feferonkou a takto pokračujeme do naplnění sklenice. Vychladlý nálev ještě ochutnáme a popřípadě dochutíme cukrem a octem, teprve poté zalijeme špekáčky. Sklenici dobře uzavřeme a necháme utopence alespoň týden uležet v lednici.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI