Ingredience: | |||||
vuřty - špekáčky | 1 kg | cibule | 500 g | voda | 500 ml |
ocet | 300 ml | cukr | 2 lžíce | sůl | 1 lžíce |
olej | 1 lžíce | nové koření | 8 kuliček | černý pepř | 8 kuliček |
bobkový list | 2 - 3 ks | feferonky | dle chuti |
A je tady druhá staročeská dobrota, která se tváří jako "pánská", jsou to utopenci. U nás doma je má rád nejen manžel, ale i my s maminkou - jen tedy bez piva. Stejnak je neuvěřitelné, jak ty nejobyčejnější dobroty, jsou nejlepší - ty naše babičky to prostě uměly.
Do hrnce nalijeme vodu, ocet dáme vařit. Poté přidáme sůl, cukr, nové koření pepř, olej, bobkové listy, feferonky a necháme chvilku společně povařit. Nálev necháme vychladit a potom jej přecedíme. Koření s feferonkami však nevyhodíme, ale ponecháme si jej na vrstvení mezi utopence.
Špekáčky oloupeme a nakrojíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky, či měsíčky - lze použít klasickou i červenou cibuli. Část cibule použijeme na naplnění špekáčků do zářezů. A teď již jen navrstvit do láhve. Začneme tím, že na dno láhve vložíme vrstvu cibule. Pak naplněné špekáčky, přidáme část koření s feferonkou a takto pokračujeme do naplnění sklenice. Vychladlý nálev ještě ochutnáme a popřípadě dochutíme cukrem a octem, teprve poté zalijeme špekáčky. Sklenici dobře uzavřeme a necháme utopence alespoň týden uležet v lednici, aby měly tu správnou chuť a hezky se nám rozležely.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI