Utopenci zpět

Ingredience:
vuřty - špekáčky1 kgcibule500 gvoda500 ml
ocet300 mlcukr2 lžícesůl1 lžíce
olej1 lžícenové koření8 kuličekčerný pepř8 kuliček
bobkový list2 - 3 ksfeferonky dle chuti
vuřty - špekáčky 1 kg, cibule 500 g, voda 500 ml, ocet 300 ml, cukr 2 lžíce, sůl 1 lžíce, olej 1 lžíce, nové koření 8 kuliček, černý pepř 8 kuliček, bobkový list 2 - 3 ks, feferonky dle chuti

Příprava

A je tady druhá staročeská dobrota, která se tváří jako "pánská", jsou to utopenci. U nás doma je má rád nejen manžel, ale i my s maminkou - jen tedy bez piva. Stejnak je neuvěřitelné, jak ty nejobyčejnější dobroty, jsou nejlepší - ty naše babičky to prostě uměly.

Do hrnce nalijeme vodu, ocet  dáme vařit. Poté přidáme sůl, cukr, nové koření pepř, olej, bobkové listy, feferonky a necháme chvilku společně povařit. Nálev necháme vychladit a potom jej přecedíme. Koření s feferonkami však nevyhodíme, ale ponecháme si jej na vrstvení mezi utopence.

Špekáčky oloupeme a nakrojíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky, či měsíčky - lze použít klasickou i červenou cibuli. Část cibule použijeme na naplnění špekáčků do zářezů. A teď již jen navrstvit do láhve. Začneme tím, že na dno láhve vložíme vrstvu cibule. Pak naplněné špekáčky, přidáme část koření s feferonkou a takto pokračujeme do naplnění sklenice. Vychladlý nálev ještě ochutnáme a popřípadě dochutíme cukrem a octem, teprve poté zalijeme špekáčky. Sklenici dobře uzavřeme a necháme utopence alespoň týden uležet v lednici, aby měly tu správnou chuť a hezky se nám rozležely.

2017-01-23 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI