Ingredience: | |||||
vejce | 2 ks | římský kmín | 1/4 lžičky | hladkolistá petržel | trochu |
čerstvá máta | trochu | čerstvě mletý pepř | špetka | sůl | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby |
Pokud Arabové snídají, rozhodně se neodbývají. Jelikož je u nás zvykem, že se oběd podává až v pozdních odpoledních hodinách, kdy už slunce tolik nepálí, snídaně musí být vydatná a pestrá. Důležitou roli při takové snídani hrají bylinky a koření. Při přípravě čaje se nejvíce používá yzop, šalvěj a máta. U kávy bezesporu kardamom. Pozadu nezůstává ani samotné jídlo, do kterého se často přidává za'atar (směs sušeného tymiánu, oregána, koření sumah a pražených sezamových semínek), římský kmín, hladkolistá petržel nebo čerstvý koriandr. Vše je doplněno čerstvou a nakládanou zeleninou.
Místní Arabové tak obvykle snídají labaneh (čerstvý jogurtový sýr) posypaný za'atarem, avokádo, cizrnovou pomazánku hummus, pomazánku z pečeného lilku nebo vejce na různé způsoby. Omeleta je jednou z možností...
Bylinky posekáme na drobno a prošleháme s vejci. Přidáme římský kmín a podle chuti doladíme solí a pepřem. Směs nalijeme do pánve, kde jsme si rozehřáli olivový olej a vykouzlíme omeletu.
Pokud chcete arabskou snídani dotáhnout do konce, vše vyskládejte na velký (kulatý) podnos a hodujte na zemi! S nohama stočenýma do tureckého sedu, čaj lijte z výšky, aby správně napěnil a místo příboru použijte jen ruce.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI