Västerbottensostpaj - švédský sýrový koláč zpět

Korpus:
hladká mouka2 a 1/2 dclcelozrnná mouka1 dclsůl1/2 lžičky
máslo150 gstudená voda2 lžícerozšlehané vejce na potření (zbytek zamíchejte do náplně)1 ks
Náplň:
mléko400 mlsmetana200 mlstrouhaný sýr350 g
vejce6 kssůl1 lžičkačerný mletý pepř1/2 lžičky
hladká mouka 2 a 1/2 dcl, celozrnná mouka 1 dcl, sůl 1/2 lžičky, máslo 150 g, studená voda 2 lžíce, rozšlehané vejce na potření (zbytek zamíchejte do náplně) 1 ks, mléko 400 ml, smetana 200 ml, strouhaný sýr 350 g, vejce 6 ks, sůl 1 lžička, černý mletý pepř 1/2 lžičky

Příprava

Sýrový koláč se ve Švédsku servíruje k rakům. 
Když jsme začali plánovat, co všechno je třeba připravit, přišla řeč na to, že někdo ten koláč musí upéct. A to bych nebyla já, abych se nenabídla. Nikdy jsem nic podobného nepekla a tak jsem to chtěla zkusit.
Obecně mám k sýrovým koláčům poněkud rozporuplný vztah. Nějaké velké nadšení pro ně nemám, i když je vždycky ráda ochutnám. Nejraději bych jedla jen ten korpus z těsta a náplň bych si dovedla odpustit. Když se koláč pekl, voněl tak neuvěřitelně dobře, že se všichni trochu podezřele zdržovali v kuchyni. A také pak naprosto výborně chutnal, když pominu moje protisýrovokoláčové výtky.
V koláči je spousta vajec a tak doporučuji sehnat domácí. A pak sýr - který koupit? Eidamu se vyhněte obloukem. Já jsem měla k ruce tzv. Västerbottensost, spíše tvrdý odležený sýr hodně výrazné chuti z pasterizovaného kravského mléka. Chutí se dá trochu přirovnat k parmezánu, ale je slanější a má více hořký dozvuk. Zraje 12 - 14 měsíců a je téměř dvakrát tak drahý jako ostatní sýry. Patří tu k jedněm z nejoblíbenějších druhů.
 
Smíchejte dohromady přísady na korpus - oba druhy mouky, sůl a máslo nakrájené
na kousky. Nakonec přidejte vodu a rychle zpracujte v těsto.
 
Vyválejte na placku, kterou opatrně přeneste do koláčové formy o průměru 22 cm s vyšším okrajem (než je na fotkách, jelikož náplně je opravdu hodně). Dejte na půl hodiny chladit do ledničky,
mezitím předehřejte troubu na 200 stupňů, a poté potřete korpus rozšlehaným vejcem.
 
Spodní část korpusu pořádně propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafoukla a
pečte 10 minut. Vyjměte z trouby a snižte teplotu na 150 stupňů.

Náplň:
Dejte vařit mléko a smetanu. Když tekutina vaří, odložte hrnec stranou a vmíchejte
strouhaný sýr. Míchejte tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí.
 
Přidejte rozšlehaná vejce, sůl a pepř a pořádně zamíchejte. Nalejte náplň na korpus
a pečte zhruba 45 minut. Nechejte úplně vychladnout.
 
Recept jsem našla na stránkách švédského řetězce ICA.
2013-11-20 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlapředkrmy
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
předkrmy
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI