Když jsme začali plánovat, co všechno je třeba připravit, přišla řeč na to, že někdo ten koláč musí upéct. A to bych nebyla já, abych se nenabídla. Nikdy jsem nic podobného nepekla a tak jsem to chtěla zkusit.
Obecně mám k sýrovým koláčům poněkud rozporuplný vztah. Nějaké velké nadšení pro ně nemám, i když je vždycky ráda ochutnám. Nejraději bych jedla jen ten korpus z těsta a náplň bych si dovedla odpustit. Když se koláč pekl, voněl tak neuvěřitelně dobře, že se všichni trochu podezřele zdržovali v kuchyni. A také pak naprosto výborně chutnal, když pominu moje protisýrovokoláčové výtky.
V koláči je spousta vajec a tak doporučuji sehnat domácí. A pak sýr - který koupit? Eidamu se vyhněte obloukem. Já jsem měla k ruce tzv. Västerbottensost, spíše tvrdý odležený sýr hodně výrazné chuti z pasterizovaného kravského mléka. Chutí se dá trochu přirovnat k parmezánu, ale je slanější a má více hořký dozvuk. Zraje 12 - 14 měsíců a je téměř dvakrát tak drahý jako ostatní sýry. Patří tu k jedněm z nejoblíbenějších druhů.
Smíchejte dohromady přísady na korpus - oba druhy mouky, sůl a máslo nakrájené
na kousky. Nakonec přidejte vodu a rychle zpracujte v těsto.
Vyválejte na placku, kterou opatrně přeneste do koláčové formy o průměru 22 cm s vyšším okrajem (než je na fotkách, jelikož náplně je opravdu hodně). Dejte na půl hodiny chladit do ledničky,
mezitím předehřejte
troubu na 200 stupňů, a poté potřete korpus rozšlehaným vejcem.
Spodní část korpusu pořádně propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafoukla a
pečte 10 minut. Vyjměte z trouby a snižte teplotu na 150 stupňů.
Náplň:
Dejte vařit mléko a smetanu. Když tekutina vaří, odložte hrnec stranou a vmíchejte
strouhaný sýr. Míchejte tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí.
Přidejte rozšlehaná vejce, sůl a pepř a pořádně zamíchejte. Nalejte náplň na korpus
a pečte zhruba 45 minut. Nechejte úplně vychladnout.
Recept jsem našla na stránkách švédského řetězce ICA.