Ingredience: | |||||
polohrubá mouka | 250 g | čerstvé droždí | 15 g | máslo | 40 g |
krupicový cukr | 40 g | žloutky | 2 ks | mléko | 100 ml |
sůl | 3 g | mletý anýz | 1/2 lžičky | muškátový oříšek | 1/2 lžičky |
vanilka | 1/2 lžičky | sušená pomerančová kůra | 1 lžička |
Je to tu, Zase se rok s rokem sešel a blíží se velikonoce. Podle tradic se pekly jidáše vždy ve středu. Na Škaredou středu! Proč, protože se v tento den prý vymetaly komíny. my vymetat nic nebudeme, možná si zameteme v kuchyni a můžeme začít.
Droždí rozdrobíme do hrníčku, zasypeme ho lžičkou cukru a rozetřeme ho tak, aby bylo tekuté. Pak přidáme trošku vlažného mléka a dáme na teplé místo vzejít. Sypké suroviny promícháme ve větší míse, aby se řádně spojily. Máslo společně s mlékem necháme v rendlíku na mírném plameni rozpustit. Pozor, do těsta musí přijít vlažné, ne horké, takže ho nezapomeneme nechat prostydnout.
Mezitím nám vzejde kvásek (nezapomeňte ho hlídat, jinak se jako já rázem ocitnete v pohádce Hrnečku vař!). Kvásek vyškrábneme do mísy, přidáme žloutky a máslo rozpuštěné v mléce.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI