Velikonoční nádivka s uzeným masem a čerstvými bylinkami zpět

Ingredience:
starší housky / rohlíky5 ksmléko250 mlžloutky5 ks
bílky5 ksuzené maso400 glistový špenát2 hrsti
sůl1 lžičkapepř1 špetkamuškátový oříšek1 špetka
bylinky ( pažitka, petržel, medvědí česnek)1 hrst
starší housky / rohlíky 5 ks, mléko 250 ml, žloutky 5 ks, bílky 5 ks, uzené maso 400 g, listový špenát 2 hrsti, sůl 1 lžička, pepř 1 špetka, muškátový oříšek 1 špetka, bylinky ( pažitka, petržel, medvědí česnek) 1 hrst

Příprava

Dávat večer před Velikonočním pondělím na blog recept na velikonoční nádivku je asi pěkná troufalost či zbytečnost, ale když... vloni jsem ji konečně vyfotila (právě na Velikonoční pondělí) a sepsala i recept, letos plánovala ho včas uveřejnit, abyste si nádivku mohli upéct i vy. Jenže sami asi vidíte, jak to na blogu vypadá. Poslední recept někdy začátkem března a od té doby pusto prázdno. Na Facebooku i na Instagramu jsem před pár dny psala, jak se to se mnou má, ale je mi jasné, že ne každý si tyhle sociální sítě pustil do života. Takže, věc se má tak, že mě letos nějak semlela zima, přidalo se pár drobných zdravotních komplikací a veškeré moje fungování se soustředilo hlavně na běžný každodenní život a zbytek šel lehce/dost stranou. Ale doufám, že už to bude lepší a že se zas budeme potkávat i tady, protože pečení je moje láska, blog je moje radost a vy všichni, co sem chodíte, pečete podle mě a píšete mi komentáře, jste moje pořádná dávka energie! A ještě k té nádivce, stejně jako recept na mazanec, je podle mojí babičky, je výborná a bez ní si nedovedu Velikonoce představit.

Housky si nakrájíme, případně natrháme, na drobné kousky, dáme je do mísy, pokropíme mlékem a necháme chvíli stát, aby se mléko vsáklo. Mezitím si na malé kostičky nakrájíme uzené maso, omyjeme a osušíme špenát a bylinky a nasekáme je nadrobno. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Rukama nebo vařečkou důkladně prohněteme namočené pečivo, přidáme prošlehané žloutky, sůl, pepř a muškátový oříšek a znovu prohněteme. Vmícháme maso, špenát a bylinky. Nakonec opatrně zapracujeme sníh z bílků, tím se celá směs odlehčí a nabude na objemu.
 
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, nádivku do ní rozprostřeme, navrchu uhladíme. Pečeme dozlatova, zhruba 50 minut. Případně testujeme špejlí, pokud je po vytažení suchá, je nádivka upečená.
 
Nádivku necháme vychladnout ve formě, teprve poté vyklopíme.   
2021-02-28 Předkrmy

Poznámka

*mléko můžete nahradit vývarem z uzeného masa (já obvykle dávám půl na půl), nádivka bude o to voňavější a chutnější, stačí při vaření masa přidat do vody bobkový list, nové koření, pepř, cibuli a česnek

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídlapředkrmy
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
předkrmy
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI