Zeleninová pomazánka z pohankové lámanky, hraška másla a šmakouna zpět

Ingredience:
Bio České Ghíčko dle potřebymrkev100 gceler50 g
menší cibule1 kspohanková lámanka40 ghraška máslo60 g
šmakoun50 gnakládané okurky dle chutilahůdkové droždí1 lžíce
voda dle potřeby
Hraškové máslo s Českým Ghíčkem:
hraška na zahušťování70 gvoda350 mlsůl3 g
České Ghíčko Bio70 gMahá koření1/2 lžičky
Bio České Ghíčko dle potřeby, mrkev 100 g, celer 50 g, menší cibule 1 ks, pohanková lámanka 40 g, hraška máslo 60 g, šmakoun 50 g, nakládané okurky dle chuti, lahůdkové droždí 1 lžíce, voda dle potřeby, hraška na zahušťování 70 g, voda 350 ml, sůl 3 g, České Ghíčko Bio 70 g, Mahá koření 1/2 lžičky

Příprava

Jedna z dalších pomazánek, která zdobila náš stůl při oslavě druhých narozenin našeho Tomáška. Za původní recept bych ráda poděkovala Ladě Kovářové, já jsem si její původní falešnou škvarkovou pomazánku drobně upravila a spojila s hraška máslem a šmakounem, vznikla tak velmi jemná a výživná pomazánka.

Pohankovou lámanku zalijeme horkou vodou tak, aby byla pohanka ponořená, potřebuje nasát vodu, přidáme ještě1,5 cm nad a přiklopíme.
Na Ghí si orestujeme cibuli, přidáme najemno nastrouhanou zeleninu a podlijeme vodou, vody musí být akorát, aby se nám nepřichytila, ale zároveň zelenina nesmí ve vodě plavat, vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká přidáme lahůdkové droždí, mě příliš chutí nenadchlo, a proto jsem jej dala méně. Je na vás zda použijete či ne, pomazánka se díky němu velmi obohatí o vitamín B. Do vzniklé vychladlé směsi přidáme ostatní suroviny: pohankovou lámanku, nakrájeného šmakouna, hraška máslo, společně rozmixujeme a dochutíme najemno nastrouhanou okurkou, případně dosolíme. Namažeme na libovolné pečivo, ozdobíme jarní cibulkou, pažitkou, nakládanými papričkami či okurkou.

Hraškové máslo s Českým Ghíčkem:

Tento recept najdete na stránkách Ceria tedy výrobci HRAŠKY, já se jej rozhodla připravit z dalšího ryze poctivého českého produktu a to Bio Českého Ghíčka a musím říct, že spojení těchto dvou produktů je neodolatelné, přímo bomba.

Koření mahá krátce orestujeme na Českém Ghíčku, přidáme hrašku a důkladně promícháme, pak hrašku zalijeme vodou a osolíme. Já dala o trošku méně soli, než bylo uvedeno v původním receptu. Za stálého míchání přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou, až je hraška dobře povařená a není cíítit po hrachu. Necháme vychladnout a po vychladnutí vyšleháme v hladký krém. Máslo můžeme použít jako základ pro výrobu pomazánek.

Hraškové máslo můžete použít místo klasického pomazánkového másla. Připravené pomazánky z tohoto másla jsou velmi lahodné a výživné, podáváme s pečivem nebo jako dip. hrašku je důležité v jídle dobře povařit minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toť pravidlo, které platí pro vaření jakékoliv mouky, nedostatečně povařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.

Za tento recept velmi děkuji přímo výrobci HRAŠKY, který mi dorazil v podobě letáčku s balíčkem zdravé výživy.

2016-04-20 Předkrmy

Poznámka

Z uvedených ingrediencí připravíte cca 400g pomazánky. Pokud si připravíte hraška máslo, máte jedinečný základ pro přípravu pomazánek.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI