Zelné tyčinky ve variaci s uzeným Šmakounem zpět

Ingredience:
špaldová mouka T1050114 gžitná mouka jemně mletá54 gkysané zelí100 g
České Ghíčko Bio2 lžíceAlsan Bio60 gsůl1 - 2 lžičky
uzený Šmakoun50 ghrubozrnná sůl na posypání dle potřebyČeské Ghíčko Bio na potření tyčinek dle potřeby
špaldová mouka T1050 114 g, žitná mouka jemně mletá 54 g, kysané zelí 100 g, České Ghíčko Bio 2 lžíce, Alsan Bio 60 g, sůl 1 - 2 lžičky, uzený Šmakoun 50 g, hrubozrnná sůl na posypání dle potřeby, České Ghíčko Bio na potření tyčinek dle potřeby

Příprava

Dědeček s babičkou naložili před časem zelí, a jelikož už má tu správnou chuť, nemůžeme se jej nabažit a degustujeme. Přidáváme zelí, kde se dá, včera placky, dnes tyčinky. A samozřejmě se s ním nacpáváme i jen tak.

Tyčinky jsem připravila ze dvou dávek, pro dospělé s uzeným Šmakounem a pro našeho mlsáčka jsem Šmakouna vynechala. 
Obě varianty jsou výborné, úžasné křupavé tyčinky s vůní a chutí zelí. Navíc ve verzi s uzeným Šmakounem lehce uzená příchuť a cenné bílkoviny. No jsem zvědavá, zda se dožijí večera.

Odvážíme si mouky, nasypeme na pracovní podložku, přidáme pokrájené zelí, tuky, sůl (mně osobně stačí 1 lžička na toto množství, záleží na druhu soli, já použila himalájskou růžovou), najemno nastrouhaného uzeného Šmakouna, vypracujeme těsto. Z počátku se bude zdát suché, ale vydržte a důkladně těsto propracujte. V případě, že by se těsto rozpadalo, přidejte tuk a naopak pokud se těsto bude lepit, přidejte mouku. Já neměla potřebu přidávat nic. Co se týče tuků, tak dozajista půjde jen s Ghí, já jsem měla bohužel Ghíčka už málo takže jsem tuky namíchala.

Z vypracovaného těsta vyválíme vždy dva stejně dlouhé prameny, které zapleteme, případně zatočíme. Připravené tyčinky klademe na plech s pečícím papírem, potřeme Ghíčkem, posypeme hrubozrnnou solí či semínky. Pečeme dozlatova na 200°C přibližně 20 minut.
Délka pečení je již na vás, pokud chcete vypečenější křupavé, pečte o něco déle.

Druhou verzi bez Šmakouna připravíme stejným způsobem jen Šmakouna vynecháme. Pokud chceme tyčinky křupavé, děláme prameny tenké.

Přeji příjemné chroupání.

2016-11-22 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI