Ingredience: | |||||
špaldová mouka T1050 | 114 g | žitná mouka jemně mletá | 54 g | kysané zelí | 100 g |
České Ghíčko Bio | 2 lžíce | Alsan Bio | 60 g | sůl | 1 - 2 lžičky |
uzený Šmakoun | 50 g | hrubozrnná sůl na posypání | dle potřeby | České Ghíčko Bio na potření tyčinek | dle potřeby |
Dědeček s babičkou naložili před časem zelí, a jelikož už má tu správnou chuť, nemůžeme se jej nabažit a degustujeme. Přidáváme zelí, kde se dá, včera placky, dnes tyčinky. A samozřejmě se s ním nacpáváme i jen tak.
Tyčinky jsem připravila ze dvou dávek, pro dospělé s uzeným Šmakounem a pro našeho mlsáčka jsem Šmakouna vynechala.
Obě varianty jsou výborné, úžasné křupavé tyčinky s vůní a chutí zelí. Navíc ve verzi s uzeným Šmakounem lehce uzená příchuť a cenné bílkoviny. No jsem zvědavá, zda se dožijí večera.
Odvážíme si mouky, nasypeme na pracovní podložku, přidáme pokrájené zelí, tuky, sůl (mně osobně stačí 1 lžička na toto množství, záleží na druhu soli, já použila himalájskou růžovou), najemno nastrouhaného uzeného Šmakouna, vypracujeme těsto. Z počátku se bude zdát suché, ale vydržte a důkladně těsto propracujte. V případě, že by se těsto rozpadalo, přidejte tuk a naopak pokud se těsto bude lepit, přidejte mouku. Já neměla potřebu přidávat nic. Co se týče tuků, tak dozajista půjde jen s Ghí, já jsem měla bohužel Ghíčka už málo takže jsem tuky namíchala.
Z vypracovaného těsta vyválíme vždy dva stejně dlouhé prameny, které zapleteme, případně zatočíme. Připravené tyčinky klademe na plech s pečícím papírem, potřeme Ghíčkem, posypeme hrubozrnnou solí či semínky. Pečeme dozlatova na 200°C přibližně 20 minut.
Délka pečení je již na vás, pokud chcete vypečenější křupavé, pečte o něco déle.
Druhou verzi bez Šmakouna připravíme stejným způsobem jen Šmakouna vynecháme. Pokud chceme tyčinky křupavé, děláme prameny tenké.
Přeji příjemné chroupání.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI