Název:"Špekové" knedlíky s křenovou omáčkou
vegetariánský recept
Ingredience:
Těsto: |
voda | 500 ml |
pohanková krupice | 200 g |
sůl | 1 lžička |
hladká pohanková mouka + 20 g na vál | 100 g |
chia semínka + 3 lžíce vody | 1 lžíce |
celer | 1/2 ks |
cibule | 2 ks |
uzený tempeh nebo uzené tofu | 1 balení |
sůl | špetka |
křenová omáčka: |
cibule | 1 ks |
petržel | 2 ks |
voda | 750 ml |
křen | dle chuti |
sůl | dle chuti |
nebělený kukuřičný škrob | 1 lžíce |
tahini pasta | 3 lžičky |
světlá miso pasta | 1 lžička |
Postup přípravy:Znáte to, neděle, venku ošklivo, takže vám nevadí, že strávíte většinu dopoledne u plotny. A máte chuť na něco výrazného, zkrátka pořádný nedělní oběd.Dnes vám přináším recept na falešné špekové knedlíky s křenovou omáčkou.
Tak zvaný celerový špek si dělám celkem často. Vlastně necháte na oleji osmahnout cibulku s celerem a solí. I jen takhle bez ničeho jiného je to výborné. Ale pokud chcete udělat dojem, přidejte uzené tofu nebo ještě lépe uzený tempeh. To vám zaručuji, že si budou mlaskat i zapřísáhlí masožravci.
Nevím proč, ale tempeh i tofu vždy spotřebovávám na hranici trvanlivosti. Nakoupím nějaké to tofu a pak ho skrblim v lednici tak dlouho, dokud prostě skoro neprojde. Je to asi tím, že ho celou dobu šetřím na něco "lepšího" a přece nebudu vařit z polotovaru, když si můžu udělat něco hodnotnějšího. Takže milé tofu nebo tempeh většinou skončí spíše jako mlsání k vínku, které je také občas potřeba :) Ale tentokrát jsem uzený tempeh (hádám, že pár dní prošlý) použila na přípravu těchto úžasných knedlíků.
Těsto na knedlíky jsem zvolila své osvědčené z pohankové krupice, které jsem použila již u receptu na švestkové knedlíky. Jemná pohanková chuť skvěle ladí k jemné křenové omáčce i celerovému špeku.
Postup:
Těsto na knedlíky začněte připravovat s dostatečným časovým předstihem, protože krupice by měla být dokonale vychlazená, než se dáte do samotného dělání knedlíků. Do hrnce nalijte 500 ml vody, přidejte jednu čajovou lžičku soli a přiveďte k varu.
Když se voda začne vařit, ztlumte oheň a za stálého míchání vsypte uvedené množství pohankové krupice. Nechte 2 minutky
vařit. Směs by měla být hodně hustá. Nechte vychladnout.
Mezitím si udělejte "špek". Cibuli nakrájejte na jemno a celer na malé kostičky. Na pánvi rozpalte olej, vhoďte cibuli s celerem, posolte a restujte dozlatova. Stačí občas promíchat, ale trvá to celkem dlouho, nějakých dvacet minut. Těsně před koncem přidejte na kostičky nakrájený tempeh nebo tofu a ještě minutku restujte. Odstavte a nechte vychladnout.
Až budete mít krupici i špek studený, smíchejte v hrnku 1 polévkovou lžíci chia semínek a 3 polévkové lžíce vody. Nechte odležet minimálně 15 minut.
Nyní je čas na to, udělat si základ na křenovou omáčku. Cibuli nakrájete najemno, petržel oloupejte a nakrájejte na kostky. Na oleji nechte zesklovatět cibulku, přidejte nakrájenou petržel, sůl a restujte dvě minutky. Ohřejte si vodu a pomalu jí přilévejte. Přiklopte pokličkou a nechte lehce vařit asi 15 minut.
V čase, kdy se začíná vařit omáčka si udělejte knedlíky. Do studené krupice (bude ve formě takové cihličky) přimíchejte odstátá chia semínka a 100 gramů hladké pohankové mouky. Těsto rukama řádně propracujte.
Těsto vyklopte na vál, udělejte z něj váleček a nakrájejte na 16 kousků.
Každý kousek obalte v mouce a udělejte placičku. Na jednotlivé placičky navrstvěte špekovou směs.
Placičku i se špekem vemte do dlaně, zabalte a udělejte knedlík. Nebojte se přitlačit, aby se knedlíky nerozpadaly.
Knedlíky naházejte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou. Obvykle to trvá nějaké 2 - 3 minutky.
Petržel už by nyní měla být měkká. V troše vody si rozmíchejte 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu a za stálého míchání přilijte do hrnce. Za stálého míchání nechte 2 minutky provařit. Odstavte.
Nastrouhejte si křen a přidejte ho do hrnce s petrželí. Je důležité křen přidat až v této fázi a ne dříve. Ztratil by totiž na své pálivosti. Vše důkladně promixujte tyčovým mixérem do hladka. Přidejte 3 čajové lžičky sezamové tahini pasty a 1 čajovou lžičku světlé miso pasty a ještě jednou promixujte. Podle chuti dosolte, popř. přidejte stouhaný křen.
Knedlíky nandejte na talíř a polejte křenovou omáčkou. Pokud vám zbyl špek, můžete jím knedlíky ještě posypat.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min
Autor:
zavřít okno