Ingredience: | |
meloun zbavený pecek | 250 g |
agarová tyčinka Country life | 1 - 2 ks |
citrusový pektin Grešík | 30 g |
voda | 50 ml |
jablečné pyré | 350 g |
borůvky | 120 g |
černý rybíz | hrst |
Na přípravu marmelády: | |
šťáva z hroznů | cca 100 ml |
Všichni určitě dobře známe gumové medvídky. Když si přečtu jejich složení, vždy mě přejde chuť a rychle je zase vracím zpět do regálu. Navíc jsem měla dostatek pyré z jablek a dostatečné množství melounu. Rozhodla jsem se je tedy připravit doma. Nelze očekávat klasickou gumovou konzistenci, jako mají medvídci, ale pokud se přidá více agaru, jsou hezky pevné. Pojďme se jim podívat na zoubek.
Rozmixujeme si meloun zbavený pecek, namočíme v něm natrhanou agarovou tyčinku na 15 minut, následně povaříme za míchání metličkou. Když je agar rozpuštěný, přidáme Citrusový pektin a 50ml vody, pokud se směs dobře míchá, vodu přidávat nemusíte. Hlavní je, aby se směs dala míchat. Je zapotřebí pektin povařit 5 minut. Nakonec jsem přidala do hladka rozmixovanou směs 350g jablek (já měla odšťavněné) 120 g borůvek a hrst černého rybízu a krátce prohřála.
Následně jsem si z připravené směsi naplnila silikonové mini formičky oříšků, nechala zchladnout a následně jsem vložila do lednice vychladit.
Zbylou teplou směs jsem prohřála společně se šťávou z hroznového vína, nandala do vyvařených sklenic, zavíčkovala a otočila.
Kousek hmoty jsem rozprostřela na pečící papír, dala vychladit do lednice a následně jsem zkusila vykrojit medvídky, toto je také možnost, ale přidala bych 1 tyčinku agaru navíc.
Připravené bonbóny a marmelády skladujeme v lednici.
Pokud budete připravovat z celých jablek, využila bych šťávy z nich místo přidané vody. Nečekejte klasické gumové medvídky. Při větším tlaku je rozmáčknete, pokud chcete tužší, bude zapotřebí přidat agar, já určitě příště zkusím přidat místo jedné tyčinky dvě.
Pokud chcete jen testovat, připravte si je z poloviční dávky.
Podrobné info: