Pažitka
Název:

Agarové oříšky s melounem a ovocem

bez vajec, lepku, BKM, laktózy


Agarové oříšky s melounem a ovocem


Ingredience:
Ingredience:
meloun zbavený pecek250 g
agarová tyčinka Country life1 - 2 ks
citrusový pektin Grešík30 g
voda50 ml
jablečné pyré350 g
borůvky120 g
černý rybíz hrst
Na přípravu marmelády:
šťáva z hroznůcca 100 ml
Postup přípravy:

Všichni určitě dobře známe gumové medvídky. Když si přečtu jejich složení, vždy mě přejde chuť a rychle je zase vracím zpět do regálu. Navíc jsem měla dostatek pyré z jablek a dostatečné množství melounu. Rozhodla jsem se je tedy připravit doma. Nelze očekávat klasickou gumovou konzistenci, jako mají medvídci, ale pokud se přidá více agaru, jsou hezky pevné. Pojďme se jim podívat na zoubek.

Rozmixujeme si meloun zbavený pecek, namočíme v něm natrhanou agarovou tyčinku na 15 minut, následně povaříme za míchání metličkou. Když je agar rozpuštěný, přidáme Citrusový pektin a 50ml vody, pokud se směs dobře míchá, vodu přidávat nemusíte. Hlavní je, aby se směs dala míchat. Je zapotřebí pektin povařit 5 minut. Nakonec jsem přidala do hladka rozmixovanou směs 350g jablek (já měla odšťavněné) 120 g borůvek a hrst černého rybízu a krátce prohřála. 
Následně jsem si z připravené směsi naplnila silikonové mini formičky oříšků, nechala zchladnout a následně jsem vložila do lednice vychladit.
Zbylou teplou směs jsem prohřála společně se šťávou z hroznového vína, nandala do vyvařených sklenic, zavíčkovala a otočila. 
Kousek hmoty jsem rozprostřela na pečící papír, dala vychladit do lednice a následně jsem zkusila vykrojit medvídky, toto je také možnost, ale přidala bych 1 tyčinku agaru navíc.

Připravené bonbóny a marmelády skladujeme v lednici.

Pokud budete připravovat z celých jablek, využila bych šťávy z nich místo přidané vody. Nečekejte klasické gumové medvídky. Při větším tlaku je rozmáčknete, pokud chcete tužší, bude zapotřebí přidat agar, já určitě příště zkusím přidat místo jedné tyčinky dvě.

Pokud chcete jen testovat, připravte si je z poloviční dávky.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno