Ingredience: | |
velké červené kapie | 10 - 12 ks |
lilek | 2 ks |
olivový nebo slunečnicový olej | 50 ml |
alpská sůl | 1/2 lžičky |
Já přidala ještě navíc: | |
česnek i se slupkou | 2 palice |
červený vinný ocet | cca 1 lžíce |
Pomazánka, čalamáda nebo kořenící pasta? Pracná příprava vás může zpočátku odradit, ale stojí to za to! Za tu chuť léta jako na Balkáně budete v zimě vděční, věřte mi. Výroba je opravdu celkem anabáze, ale průmyslově vyráběné ajvary zase fádní rozvařené cosi. Dejte si záležet a sami uvidíte.
ajvar - havyar - srbský kaviár
Do základního tradičního receptu můžete ještě přidat česnek, citrónovou šťávu nebo vinný ocet.
Do trouby vyhřáté na 200°C dáme celé kapie a vidličkou propíchaný lilek (nebo rozpůlený) a pečeme asi 30 minut, dokud na zelenině trochu nevzniknou připečené puchýřky. Vyndáme a něčím přiklopíme nebo necháme v troubě zchladnout. Pak kapie zbavíme semínek a oloupeme, lilek vydlabeme. Pečenou očištěnou zeleninu umeleme v mlýnku na maso nebo rozšťoucháme dojemna plochým šťouchadlem. Mixér nedoporučuju, vytvoří hladkou kaši a to není ajvar! Vložíme do kastrolu, osolíme a přidáme olej. Pomalu prohříváme na mírném ohni a necháme odpařovat přebytečnou vodu. Občas promícháme. Po zhoustnutí plníme do skleniček a zavaříme.
Podrobné info: