Pažitka
Název:

Alsaský jablečný koláč


Alsaský jablečný koláč


Ingredience:
Korpus:
špaldová mouka typ 1050 Lidl300 g
máslo150 g
vejce1 ks
cukr krystal80 g
sůl špetka
studená voda50 ml
Náplň:
jablka600 g
vanilkový cukr1 ks
mletá skořice2 lžičky
smetana 30%250 ml
vejce2 ks
cukr krystal20 g
Postup přípravy:

Jablka k podzimu prostě patří. Tento koláč jsme si doma naprosto zamilovali - původní recept je od Kluků v akci. Já si recept trochu poupravila, myslím i zjednodušila - hlavně tedy ubrala cukr a přidala skořici. Přiznám se, že nikdy nestačí ani vychladnout - vlažný je naprosto božský, což s kombinací chladnějších dnů je prostě neodolatelné.

S mouky, cukru, vajíčka, másla, vody a soli vytvoříme hladké těsto, které necháme asi hodinu odpočívat v lednici. Z těsta vyválíme plát (kruh) o velikosti koláčové formy - já použila 30 cm průměr. Formu vyloženou pečícím papírem obložíme těstem, včetně postranních stěn.
Jablka si očistíme a nakrájíme na plátky. Plátky jablek naklademe do kruhu na těsto a posypeme vanilkovým cukrem a skořicí. Necháme asi 10 minut zapéct v předehřáté troubě na 175 stupňů. Mezitím si připravíme přeliv. Smetanu rozšleháme s vejci a cukrem. Tímto přelivem zalijeme rozpečený koláč a pečeme ještě cca 25 minut dozlatova.
Podáváme nejlépe ještě vlažný.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno