Pažitka
Název:

Angreštovo-rebarborový kynutý koláč


Angreštovo-rebarborový kynutý koláč


Ingredience:
Těsto:
polohrubá mouka500 g
krupicový cukr75 g
změklé máso75 g
žloutek2 ks
instantní droždí1 sáček
mléko pokojové teploty250 ml
kůra z 1 citronu dle chuti
vanilkový cukr1 vrchovatá lžíce
vanilková esence pár kapek
sůl špetka
Drobenka:
hrubá mouka140 g
cukr krupice100 g
máslo100 g
Na ozdobení:
rebarbora, oloupaná a nakrájen na kousky200 g
očištěný angrešt400 g
Postup přípravy:

Na konci června by se měla sklidit zbylá rebarbora, no stihla jsem to až tento týden. A zároveň nám dozrál angrešt, takže jsem se rozhodla tyto dvě pro mě docela podobné chutě zkombinovat a opravdu se k sobě náramně hodí. Koláč navíc ještě pozdvihne vanilka, která se má opravdu ráda s angreštem. Pokud máte vanilkový lusk, tak ho samozřejmě použijte raději, než esenci, kterou jsem měla doma já. Po zakousnutí do tohoto koláče se vám v možná v hlavě definitivně zabydlí věta "léto je tady".

Suroviny na těsto dejte do domácí pekárny a zapněte program těsto. Pokud nemáte pekárnu, pak nechejte vzejít kvásek a ten pak smíchejte s ostatními surovinami, pořádně promíchejte, prohnětejte a dejte kynout tak na 2 hodiny do tepla. Suroviny na drobenku v rukou pořádně promíchejte až vznikne sypká hmota. Plech na pečení vystelte pečícím papírem a zapněte troubu na 170°C. Vykynuté těsto rozválejte na velikost plechu a přendejte ho na plech. Ještě rukou těsto roztáhněte do všech stran a prstem udělejte důlky po celém obvodě, takže vám vznikne okraj. Na těsto nasypejte rovnoměrně rebarboru a angrešt, posypte drobenkou a pečte cca 20 minut, do zezlátnutí okrajů.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lucie Bílková

    zavřít okno