Ingredience: | |
polohrubá mouka | 300 g |
krupicový cukr | 40 g |
studené máslo | 190 g |
voda | 70 ml |
jablka | 700 g |
voda | 50 ml |
skořice | 2 lžičky |
javorový sirup | 5 lžic |
šťáva z půlky citronu | dle chuti |
pekanové ořechy | 10 - 15 ks |
U nás doma je nejvíc nejoblíbenější moučník jablečný štrúdl. Když jsem poprvé upekla tento jablečný koláč, okamžitě se oblíbeností zařadil vedle štrúdlu :-)
Mouku smíchejte s cukrem a se studeným máslem, které si nakrájejte na malé kostičky.
Postupně přilévejte vodu a snažte se co nejrychleji zpracovat těsto.
Opravdu co nejrychleji, protože máslo se rychle rozpouští a těsto se potom rychle začne lepit a mazat. Nevadí, když v těstě zbyde pár nezpracovaných kousíčků másla.
Hotové těsto zabalte do potravinové folie a na hodinu dejte odpočívat do lednice.
Mezitím si připravte náplň:
Oloupaná jablka bez jádřinců si nakrájejte na kostičky.
Nasypte na pánev, zalejte trochou vody, přidejte citronovou šťávu, skořici a javorový sirup.
Občas promíchejte a duste asi 10 minut, než jablka trochu změknou.
Hotovou jablečnou náplň nechte vychladnout.
Rozdělte si těsto a vyválejte dvě placky, které jsou o něco větší než koláčová forma.
Jednou částí vyplňte koláčovou formu, přebytečné okraje seřízněte.
Na těsto dejte jablečnou náplň a posypte jí sekanými pekanovými ořechy.
Přiklopte druhou částí těsta, okraje spojte pomocí vidličky.
Pečte na 190°C asi 30 minut.
Podrobné info: