Pažitka
Název:

Arašídové sušenky


Arašídové sušenky


Ingredience:
Ingredience:
máslo70 g
třtinový cukr50 g
cukr krystal20 g
soda1/2 lžičky
malé vejce1 ks
vanilkový extrakt1 lžička
arašídové máslo85 g
mouka130 g
sůl špetka
čokoládové pecky, sekané ořechy, rozinky či brusinky80 g
Postup přípravy:

Další skvělé využití arašídového másla je jako součást těchto super-křupavých sušenek. Můžete trošku zaexperimentovat s poměrem másla a cukru spolu s teplotou a ovlivnit tak křupavost/vláčnost sušenek. My jsme měli s tímto postupem velice křehké a křupavé sušenky.  


Vzhledem k tomu, že u sušenkového těsta není třeba vysoce kvalitní pružný a tažný lepek, naopak u nich chceme, aby při pečení příliš nenabyly na objemu, je povoleno a doporučeno experimentovat z různými typy muk - zkuste přidat třeba špaldovou, pohankovou, ječnou. 

Zároveň si do sušenek můžete přidat i ořechy, semínka, sušené ovoce či kousky čokolády. 
Recept který uvádím je v podstatě na poloviční dávku sušenek - víc si netroufám v jedno-dvoučlenné domácnosti péct, protože jsem si jistá, že by dvojitá dávka zmizela se stejnou rychlostí, jako jedna dávka. 

Mimochodem, do receptu používám 100% arašídové máslo (viz zde a taky zde hnedka v úvodech), které si objednáváme po kilovkách z UK, máme jich momentálně docela dost, ve variantě smooth i crunchy, a kromě arašídového máme také kešu a jedno máslové. Pokud má kdokoliv zájem, ozvěte se na FB do zprávy, nebo na email konceptdoga@gmail.com a do předmětu můžete napsat peanut butter.

Suroviny na jeden plech sušenek (cca 20ks)

1. Troubu si předehřeju na 170 stupňů. Plech si vystelu pečícím papírem.

2. Máslo utřu s cukrem do hladké pěny, až trochu zesvětlá a nabude. Pak přidám vejce a rozmíchám. Následně přidávám arašídové máslo spolu se solí a extraktem. Jako poslední přidávám mouku se sodou (pokud chcete přidávat další ingredience jako čokoládu a ořechy, přidejte je nyní). Těsto rychle zpracuji stejnoměrné konzistence, nemělo by se táhnout, ale spíš drolit (vzhledem k obsahu tuku ale bude hlavně hodně pouštět olej). Zabalím do folie a dám na 30-60 minut do lednice.


3. Z vychlazeného těsta tvaruji kuličky, které mírně zploštím a skládám na plech. Snažím se o zhruba stejnou velikost, aby byly všechny stejně dobře upečené. Na závěr je možné ozdobit sušenky různými vpichy špejlí či vidličkou. 

4. Dám péct na 10-15 minut - dokud okraje nezačnou lehce měnit odstín dohněda. Vyndám z trouby a nechám vychladnout, nejlépe na mřížce. Uchovávám v plechovce několik dní, tedy pokud je dřív nějaký hlad nesní k čaji. 


Nejrychleji mizí v "bermudském trojúhelníku" což je záhadný bod na stole mezi počítačem a uživatelem, kde když nandám nějakou sladkost na talíř, tak během pár okamžiků nenávratně mizí.
Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Svobodová

    zavřít okno