Název:Arašídové sušenky
Ingredience:
Ingredience: |
máslo | 100 g |
arašídové máslo | 120 g |
cukr krystal | 100 g |
vejce | 1 ks |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
hladká mouka | 150 g |
kypřící prášek do pečiva | 1/2 lžičky |
jedlá soda | 1/2 lžičky |
sůl | 1 špetka |
posekané arašídy | 1 hrstička |
Postup přípravy:Arašídové sušenky plánuju upéct alespoň rok a konečně na ně došlo. Ráda bych totiž letos trochu vyčistila svůj baking list / pečící seznam, je už pekelně dlouhý. Takže odškrtávám první položku, jupíjej! A ještě vyšly jako moc dobrý, to je bezva bonus. Já mám celkově hodně ráda domácí sušenky, i když je teda často nepeču. Vždycky když na to dojde, tak si říkám, že je musím začít péct častěji, a pak na to zas zapomenu. A co vy? Pečete někdy domácí sušenky?
V mixéru šleháme máslo, arašídové máslo a cukr minimálně 3 minuty, až zesvětlá a nabude. Postupně přidáme vajíčko a vanilkový extrakt. Vmícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Zhruba lžíci těsta vyválíme v dlaních jako kuličku a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami necháme větší rozestupy, během pečení se roztečou (já jich na plech dala dvanáct). Každou kuličku prsty zploštíme, posypeme arašídy a ty ještě zamáčkneme do těsta.
Sušenky pečeme 12-14 minut, až zezlátnou. Necháme je vychladnout na plechu (s horkými nemanipulujte, rozmáčkly by se). Skladujeme nejlépe v uzavřené dóze.
Tip: Protože jsem chtěla mít sušenky stejně velké, použila jsem váhu a odvažovala těsto po 25 gramech. Není nutné dělat z těsta kuličky, na plech můžete dávat i hromádky/kopečky těsta za pomoci lžíce na zmrzlinu.
Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno