Ingredience: | |
čerstvé artyčoky | 2 ks |
citron - šťáva z něj | 1/2 ks |
ocet | 1 lžíce |
Omáčka Beurre au citron: | |
citronová šťáav | 3 lžíce |
sůl | špetka |
bílý pepř | špetka |
chlazené máslo | 120 g |
Miluju nakládaný artyčoky. Kolem těch čerstvých léta jen chodím a až letos jsem si troufla je připravit! No a jelikož jsem zrovna dostala kuchařku od Julie Child, plnou francouzských delikates i základních receptů, artyčoková premiéra byla o to snazší. A víte co? Není to zase taková věda a výsledek stojí za tu trochu námahy. Získáte tak naprosto skvělej předkrm nebo lehkou večeři a blejsknete se i před návštěvou.
Artyčokům ulomíme stonek a seřízneme spodní část, aby se daly postavit. Pak seřízneme špičku, asi 2cm od konce a lístkům taky ustřiháme špičky. Artyčoky pokapeme citronovou šťávou, a pokud chceme, aby si uchovaly barvu, ponoříme je do mísy se studenou vodou asi 1l a 1 lžící octa.
Takto připravené artyčoky vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 35-45 minut. Hotové jsou, když se lístky odlupuji a do spodní části lehce zajede nůž. Vyndáme je naběračkou a dáme do velkého cedníku okapat, růžičkou směrem dolu.
Beurre au citron, čili máslovo-citrónovou omáčku si připravíme ze 120g chlazeného másla, nakrájenýho na 8 kostek a ze tří lžic citronové šťávy, soli a špetky bílého pepře. Šťávu, sůl a pepř svaříme v rendlíku na 1/3 = asi jednu polívkovou lžíci. Když je hotovo, odstavíme z plamene a hned přimícháme dvě kostky másla. Potom dáme rendlík zpět na velmi mírný plamen a postupně přimícháme zbylé kostky másla. Na závěr, těsně před podáváním, po kapkách přimícháme horkej zeleninovej vývar nebo vodu, dochutíme a je to. Já přidala ještě dvě snítky citrónovýho tymiánu.
Artyčoky jíme tak, že odlupujeme jednotlivý lístky, namáčíme je do citronový omáčky a zubama stahujeme jedlou dužinu. Takto postupujeme až ke středu – srdíčku, ze kterého pak odstraníme nejedlé štětinky a lahodný srdíčko pak sníme celý, opět namočený do Beurre au citron. Bon Apetit!
Podrobné info: