Pažitka
Název:

Artyčoky s rajčatovou salsou

vegan, vegetariánské, intolerance laktózy, bezlepkové


Artyčoky s rajčatovou salsou


Ingredience:
Ingredience:
artyčoková "srdíčka" konzervovaná400 g
cibule2 ks
česnek2 stroužky
rajčata4 ks
olej
cherry ocet (vinný)3 lžíce
suché scherry50 ml
olivový olej4 lžíce
směs koření (oregáno, tymián, petržel, bazalka, majoránka)3 lžíce
sůl špetka
pepř špetka
Postup přípravy:

Pokud milujete artyčoky, mám pro Vás ideální recept! Jedná se o takovou chuťovku k vínu pro partu přátel, ale dobře poslouží i jako plnohodnotná večeře pro dva. Jen tak s kouskem kvalitního pečiva. Není to časově náročné jídlo, ale je potřeba dopředu myslet na to, že výsledný pokrm se nechává uležet alespoň 3 hodiny, aby se prolnuly chutě. Tak už směle do toho!

Artyčoky nakrájejte na poloviny a nechte okapat. Nakrájejte cibuli a česnek nadrobno. Rajčata oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Na pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět cibuli s česnekem. Přimíchejte rajčata a duste asi 8 minut. Mezitím si v misce smíchejte sherry ocet s sherry a olivovým olejem. Přimíchejte k podušeným rajčatům. Nakonec do směsi přimíchejte i bylinky, kterými opravdu nešetřete!
Jakmile budete mít směs hotovou, naskládejte artyčoky do zapékací misky a zalijte je rajčatovou směsí. Nechcte v lednici alespoň 3 hodiny odležet (ideálně přes noc).

Nyní máte 2 možnosti. Buď směs ihned servírovat s kvalitním pečivem (bezlepkáři volí oblíbené bezlepkové) nebo směs zapéci. Mně osobně více chutnala teplá, zapečená verze, ale výborné jsou obě.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Špaček

    zavřít okno