Pažitka
Název:

Avokádové "hranolky" s dipy

Veganský recept


Avokádové "hranolky" s dipy


Ingredience:
Ingredience:
avokádo2 ks
žitná hladká moukacca 1/2 hrnku
uvařená quinoacca 1/2 hrnku
voda/rostlinné mléko dle potřeby
strouhanka dle potřeby
chia semínka dle chuti
Celerový dip:
celer100 g
vegan zakysaná smetana nebo bílý jogurt dle potřeby
česnek1 stroužek
sůl dle chuti
epř špetka
zázvor dle chuti
Dip z červené řepy:
uvařená nebo nastrouhaná červená řepacca 200 g
česnek1 stroužek
vegan zakysaná smetana nebo bílý jogurt dle potřeby
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Ještě nedávno jsem tu psala, že nejsem tak úplně milovník samotného avokáda. Tím, že jsem ho neustála nějak zpracovávala a během přípravy ujídala, se to ale změnilo a konečně jsem velkou avokádovou fanynkou. To se projevuje především při nákupech. 

Když v supermarketu potkám slevněnou síťku avokáda, tak bez rozmýšlení beru. Pak přichází ta zábavná část, kdy vymýšlím, co s tím. To ale tentokrát vlastně neproběhlo. Hned na cestě z obchodu jsem věděla, že musím zkusit hranolky, jen jsem vůbec netušila, jaký zvolím postup a že použiji mé oblíbené výživné vychytávky. Nakonec tedy vzniklo tohle a ačkoli slovo foodporn moc nepoužívám, tady mě prostě lepší nenapadá. Takže přátelé, nakupujte avokáda v akci, obalujte a pečte!

Postup:

  1. Avokádo rozkrojíme napůl, vyjmeme ze slupky, odstraníme pecku a půlky nakrájíme na ,,hranolky".
  2. Hranolky osolíme, opepříme.
  3. V misce smícháme mouku, vodu či mléko, quinoou a lehce osolíme. Těstíčko jsem dělala odhadem a uvedené množství je spíš orientační. Prostě potřebujeme vhodnou hmotu na obalování.
  4. V druhé misce smícháme strouhanku s chia semínky.
  5. Obalujeme a pokládáme na pečící papír rozprostřený na plechu či něčem příbuzeném.
  6. Pečeme na vysokou teplotu (těžko zobecňovat, ale já pekla na 200 stupňů a víc) do křupava asi 15 minut.
  7. Chutnaly mi nejvíc ještě teplé.

Připravila jsem mé dva oblíbené dipy, ale můžete zkusit jakékoli jiné, samozřejmě. 

Celerový dip:
Celer nastrouháme a vše smícháme.

Dip z červené řepy:
Vše mixujeme.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Iveta Čížová

    zavřít okno