Ingredience: | |
lilek | 2 ks |
tahini pasta | 2 lžíce |
česnek | 2 stroužky |
sůl | dle chuti |
šťáva z půlky limetky | dle chuti |
olivový olej | 2 lžíce |
V Brně máme jednu skvělou vege restauraci Kupé a já to tam naprosto miluju. Sice prostředí není nikterak exkluzivní ani útulné, zato to jídlo je perfektní. Pokrmy jsou zde autentické, inspirované kuchyní Orientu.
Já mám zde nejraději pomazánku z pečených lilků a tureckou pizzu. A právě Baba Ganoush je tak moc dobré jídlo, že si ho často připravuji i doma. Recept na výbornou svačinku či lehkou večeři nebo originální pohoštění pro hosty máte níže.
1. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
2. Lilky překrojte napůl, na řezu dužinu nařízněte do mřížky, posolte a zalijte trochou olivového oleje.
3. Lilky dejte na plech, ten přikryjte alobalem a dejte jej do trouby.
4. Lilky pečte 60 minut, dokud nebude dužina úplně měkká.
5. Poté nechte lilky vychladnout.
6. Z vychladlých polovin lilků vydlabejte pouze dužinu - pouze ta zelenožlutá část, kterou přendejte do misky.
7. K lilkům přidejte sůl, tahini, prolisovaný česnek, olivový olej a šťávu z limety.
8. Nyní vše rozmixujte.
9. Můžete ihned podávat nebo pomazánku nechte ještě v lednici vychladit.
10. Na talíři ozdobte čerstvými bylinkami, oříšky, semínky či olivami.
TIP: Podávejte s pečivem či zeleninou.
Podrobné info: