polohrubá mouka | 300 g |
máslo | 200 g |
vaječné žloutky | 2 ks |
cukr | 80 g |
kypřící prášek do pečiva | 1/4 balíčku |
vanilkový cukr | 1/2 balíčku |
citronová kůra | dle chuti |
ostružinová marmeláda | dle potřeby |
jádra vlašských ořechů | dle potřeby |
tuk | na vymazání formy |
hrubá mouka | na vysypání formy |
Ingredience: |
Marmeládu dejte svoji oblíbenou, já měla domácí z černého rybízu...opravdu rychlý a super moučník.
Z proseté mouky, másla, cukru, žloutků, kypřícího prášku, vanilkového cukru a citronové kůry vypracujeme měkké těsto, které necháme asi 30 minut v chladu odpočinout. Potom 2/3 těsta vtlačíme do koláčové formy o průměru cca 30 cm, předem vymaštěné tukem a vysypané hrubou moukou. Celý povrch potřeme ostružinovou marmeládou. Ze zbytku těsta vyválíme úzké proužky a vyskládáme z nich na připraveném koláči mřížku. Mezery v mřížce vyplníme půlkami jader vlašských ořechů. Formu s těstem vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna upečeme dozlatova.
Lahodný koláč s příchutí ostružin a ořechů leckomu připomene dobu, kdy babička od kouřící pochoutky právě vytažené z trouby odháněla nenechavé dětské prstíky, prý aby z horkého těsta nebolelo bříško. Zkuste ho tedy nechat aspoň chvilku vychladnout… déle už to vaše chuťové buňky určitě nevydrží!
Podrobné info: