Pažitka
Název:

Babiččina mramorová bábovka


Babiččina mramorová bábovka


Ingredience:
Ingredience:
vejce5 ks
cukr krupice1 hrnek (250 ml)
polohrubá mouka2 hrnky
olej1/2 hrnku
teplá voda1/2 hrnku
sůl špetka
kakao2 - 3 lžíce
Postup přípravy:

Je před námi víkend, tak si uděláme k snídani bábovku, co říkáte? Dělaly ji už naše babičky, maminky, tak zachováme tradici a pokračujeme, ať si i ti naši potomci pochutnají.

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do žluté pěny, do které postupně přidáváme mouku, olej a teplou vodu. Nyní opatrně ručně vmícháme do těsta připravený sníh z bílků.
Formu na bábovku si vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Hotové těsto rozdělíme na dva díly a do jednoho vmícháme kakao. Obě těsta střídavě dáváme do připravené formy pomocí lžíce, tak aby se nám vrstvy těsta hezky střídaly, což ve výsledném efektu vytvoří mramor bábovky. Pečeme zvolna při 180 °C asi 45 minut – zdali je upečeno, vyzkoušíme špejlí. 
Hotovou bábovku vyndáme z trouby, položíme na ni talíř a překlopíme. Pokud bábovka nechce vyskočit z formy, položíme na formu namočenou utěrku ve studené vodě a chvilku počkáme, pak to již půjde samo.

Recept je z televizního pořadu Hezky česky s Vendy a Adamem, 
na TV Paprika CzSk. Reprízy pořadu uvidíte od pátku 15.2.2019 od 21. hodin. Všechny recepty z pořadu najdete zde: 
http://www.tvpaprika.cz/…/N/Nicely_Czech_with_Vendy_and_Adam

Fotos by: Katalin Sándor

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno