mléko | 2 hrnky |
hladká mouka (můžete i celozrnnou) | 1,5 hrnku |
čerstvé droždí | 1/2 balení |
cukr | 1 lžíce |
sůl | špetka |
vejce | 1 ks |
Ingredience: |
Jedno z jídel, které mi vždycky stoprocentně připomenou dětství, jsou kynuté lívanečky.
Ještě pokud jsou posypané skořicovým cukrem a k tomu čerstvé ovoce z babiččiny zahrady. O čerstvém ovoci si v zimě můžu nechat leda tak zdát, ale i to mražené z Lidlu poslouží dobře.
Mléko ohřejte zhruba na teplotu ruky a v míse smíchejte trochu mléka (tak pětinu hrnečku) s droždím a cukrem na kašičku. Ve zbytku mléka rozšlehejte vajíčko a spolu s moukou přidejte k droždí. Přidejte sůl, přikryjte a nechte tak 15 minut kynout. Opékejte na másle na rozpálené pánvičce.
Na závěr posypte skořicovým cukrem nebo podávejte s marmeládou a zakysanou smetanou.